Fertőzött SMS-ek – durván terjed az androidos adathalász vírus

2021. március 30. 07:37 | Vári Bianka

A karanténszabályok életbe lépése óta jelentősen megemelkedett az internetes vásárlások, valamint a csomagküldő szolgáltatók általi kézbesítések száma, ez a helyzet pedig új lehetőséget teremtett a kiberbűnözők számára. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy tájékozódjunk, mielőtt egy alkalmazást telepítünk okos eszközeinkre, vagy hozzáférést adunk személyes adatainkhoz, névjegyeinkhez.

Ilyen SMS-ekben érkezik az a link, ami egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztet. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy a vírus az Androidos készülékekre veszélyes.

- Ebben az üzenetben van egy olyan link, amire hogyha rákattintanak, akkor megjelenik egy kép, amely egy csomagküldő arculati elemeivel mutatkozik. Ugyanakkor ez egy olyan cím, ami valójában egy alkalmazást telepít a telefonunkra, és ilyen formában utána hozzá tudnak férni a telefonon tárolt adatokhoz. Ami nagyon fontos, hogy akár a netbank szolgáltatást, hogyha igénybe vesszük, akkor ennek az adataihoz is - fogalmazott Szombati Andrea.

 

 

A rendőrség sajtószóvivője hozzátette, hogy a csaló üzeneteket abból is megkülönböztethetjük a csomagküldő szolgáltatókétól, hogy utóbbiak már az SMS-ben feltüntetik a csomag várható érkezésének az idejét.

A Nemes Tihamér informatikai szakgimnázium igazgatóhelyettese elmondta, hogy tesztkörülmények között megvizsgálta az említett alkalmazást. Fölker Csaba kiemelte: az üzenet önmagában nem jelent veszélyt, azonban a program telepítésével lehetőséget biztosítunk arra, hogy hozzáférjenek személyes adatainkhoz. A szakember hozzátette, akkor is van megoldás, ha már telepítettük az alkalmazást.

 

- Ajánlatos a telefont gyári állapotba visszaállítani, ez a legbiztosabb módszere a vírus eltávolításának, illetve mivel nem tudjuk, hogy mennyi időt töltött a vírus a telefonon, célszerű még a jelszavakat, e-mail jelszavakat, illetve a különböző mobil bankos alkalmazások jelszavát is megváltoztatni - emelte ki.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy fontos a tájékozódás, és a megfelelő informatikai ismeret, ebben pedig nagy felelősség hárul az iskolákra.

 

További programok »

FEL