Fergeteges és egyedülálló turnéval érkezik Békéscsabára a Quimby

Huszonhárom zenész, hat együttes és minden, ami Quimby: egész estés produkció részesei lehetnek a békéscsabai Quimby-rajongók március elsején. A Family Tugedör elnevezésű turné egy különleges koprodukció, zenei kavalkád és élmény, amelyben eddig még nem volt részük a rajongóknak. A turné részleteiről az együttes dobosa, Varga Líviusz mesélt. 

 

– Mit tudhatunk a turné részleteiről, mi a különlegessége?

– Ez nem csak egy egyszerű Quimby koncert, ez a turné annál több és érdekesebb. A turné neve Family Tugedör. Ez egy mondás a zenekaron belül, arra értjük, amikor jól érezzük magunk, amikor összetartás van, amikor megjelenik valami meghitt dolog, illetve nagy, közös bulira is mondjuk. Másrészt minden Quimby-tagnak van egy saját zenekara, a turnéhoz őket hívtuk meg. Összesen huszonhárom zenész áll színpadra, köztük az énekes Kiss Tibor másik bandája, az Aranyakkord, A Kutya Vacsorája, Gerdesits Ferenc dobos együttese, a Marlboro Man, illetve Balanyi Szilárd billentyűs szóló projektje, a Szilárd. Mindenki játszik majd Quimby számokat, de a zenekarok saját számai is megjelennek a műsorban. Egy több, mint két és fél órás produkcióval érkezünk Békéscsabára, ahol együtt játszik majd Galambos Dorina és Kőszegi Imre jazz legenda.  Az gondolom, hogy hatalmas lesz a zenészfelhozatal és egyetlen nagy koncertben kedveskedünk majd idén tavasszal a közönségnek. Quimby lesz ez a javából és mellé sok-sok pluszt hozunk.

 

 

– Honnan származik az ötlet arra, hogy a másik hat zenekart is bevonják a koncertetekbe? 

– Az egyik próbán, egy megbeszélésen Kiss Tibi azt mondta, hogy “megvilágosodott”, csináljuk meg a Family Tugedört. Egyszer volt egy koncertünk, amelyre meghívtuk az összes zenekarunkat a Művészetek Palotájába: egymás után adtunk rövid, félórás koncerteket, de úgy, hogy a Quimby fel sem lépett, talán csak egy számot játszottunk el a végén. Ez volt az alapötlet, de Tibi azt mondta, hogy ez a turné ne ilyen legyen, hanem legyen egy nagy buli: a színpad legyen egy átjáróház, a zenészek jöjjenek  és menjenek, mindenki, mindenhol vendégszerepeljen mindenki produkciójában és ne lehessen pontosan tudni, hogy hol van vége a Quimbynek, hol kezdődik a Kutya Vacsorája. Legyen kérdés a közönségben, hogy Tibi éppen egy Aranyakkord számot énekel a színpadon vagy egy új Quimby dalt. Azt szeretnénk, hogy a koncertnek kavalkádos, farsangi hangulata legyen. Ezt szem előtt tartva állítottuk össze a repertoárt. Mind a huszonhárom ember, mind a hat zenekar Kiss Tibi alapötletét dolgozta fel.

 

– Különleges és összetett a koncert alapötlete. Mégis mi az, ami kiemelhető belőle?

– A jazz-elemek megjelenését emelném ki, amelyek rendkívül ősiek, de ezen túl törzsi motívumok is fellelhetőek lesznek a koncertben. Konkrét számot nem mondanék, de például Balanyi Szilárd produkciójában a három lány, Dorina, Flóra és a Barbara rendkívüli dolgot adnak hozzá a produkcióhoz. Mindenhol szól a háromszólamú női vokál. Olyan torkuk van a lányoknak, hogy az ember néha fúvósnak gondolná őket, néha pedig egy simogató pataknak. Fantasztikus zenei élmény lesz, már a próbák alatt, nekünk, Quimby tagoknak is az volt.

 

 

Mit üzentek a békéscsabai rajongóknak?

Mindenki jöjjön el, ezt nem szabad kihagyni! Sajnos egy ilyen produkciót nagyon ritkán tudunk összeállítani, ez egyedi alkalom lesz. Egyébként imádom a várost, rengeteget mulatoztam ott életem során, ráadásul A Kutya Vacsorája nagyszerű perkása, régi, jó barátom, Köles István a város szülöttje, úgyhogy őt és az egész családját üdvözlöm, minden egyes zenész kollégát imádok a környéken. Mindenkit ölelek Békéscsabán!

 

Mivel készül a Quimby 2019-ben? Lesznek-e új, dalok esetleg új album?

Jelenleg a Family Tugedör próbáin dolgozunk, de tarsolyban van három-négy szám, úgyhogy várható, hogy az új dalok ősszel összeállnak.

 

Fotó: zenekar

 

(x.)

Megosztás:

Címke: , , ,