Felvirágoztatják a megyét

Megkezdődtek a tavaszi munkálatok a köztereken

Árvácskák, nárciszok, tulipánok – a városképet meghatározó tereken a leggyakrabban ezek a virágok díszítik a zöldfelületeket. A növények telepítésére és gondozására a Békés megyei települések is jelentős összegeket fordítanak, amellyel a szakemberek szerint a lakosság életminőségének javításán túl akár a turisztikai bevételek is pozitívan befolyásolhatók.

Békéscsabán a város által megbízott vállalkozás végzi a tavaszi munkálatokat. Balogh Tamástól, a Lián Kertészeti Kft. területvezetőjétől megtudtuk, jelenleg a virágágyások gyomlálása zajlik. Ezt a feladatot általában korábban végzik, ám a csapadékos kora tavasz idén hátráltatta a munkák megkezdését. Több százezer négyzetméter területet tart karban a cég, amely a virágágyások gondozása mellett a fű nyírását és a cserjék metszését is végzi. 16-18 ezer egynyári palánta kerül ki a virágágyásokba, illetve néhány száz muskátli is díszíti majd a város különböző virágtartóit. Éves szinten néhány tíz milliós költséget jelent mindez a kft. számára, a munkálatokat pedig mintegy húsz alkalmazottal és komoly gépesítéssel végzik.

A legutóbbi közgyűlés alkalmával arról döntött a békéscsabai képviselő-testület, hogy egymilliárd forintos pályázatot nyújtanak be „Zöld város kialakítása” címmel, amelyben több belvárosi zöldterületet továbbfejlesztenének, illetve újakat hoznának létre.

Gyulán 17 ezer tő árvácska és 7 ezer tulipán kiültetésével igyekeznek a lakók és a turisták örömére szebb településképet biztosítani. Az egynyári virágok ültetésére egy évben körülbelül 7 millió forintot fordít a Gyulai Közüzemi Kft. A munkálatokat 25 állandó alkalmazottal végzik, a csoportot a főszezonban akár 50 közmunkás is kiegészíti. A lakosságot is igyekeznek különböző városszépítő versenyekkel és díjakkal ösztönözni, illetve maga a település is többször szerepelt már előkelő helyen országos, sőt európai viszonylatban is. Szászné dr. Várkonyi Adrienn, a város főkertésze elmondta, 2001 óta vesznek részt a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, ahol többször nyertek már el nívós díjat: minisztériumi különdíjakat, és kétszer voltak első helyezettek is. Ezzel nyílt lehetőségük arra, hogy az európai megmérettetésen is képviselhessék Magyarországot, ahol első ízben ezüst, 2014-ben pedig arany minősítést szereztek.

A Magyar Turizmus Zrt. idén is meghirdeti Virágos Magyarországért versenyét, amelyre a települések május 31-ig nevezhetnek.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,