Feltárások történeti formában - az irodalmi esten az új Munkácsy kötetet is bemutatták

2017. január 12. 15:00 | Horváth Szabolcs

Évadnyitó irodalmi estet rendezett a békéscsabai városháza dísztermében a Szeretlek Békéscsaba Egyesület. A januári születésű szépirodalmi remekműveket alkotó költőkről, írókról is megemlékeztek az est folyamán, aminek a vezérszálát Medgyesi Pál új békés megyei leletekkel foglalkozó kötete adta.

Jézus Krisztus Újévi köszöntőjét Tomanek Gábor színművész olvasta fel az est elején. Majd a színművészek Medgyesi Pál munkájából adtak elő részleteket. A könyv Békés Megye jelentősebb 10-11 századi sírleleteivel foglalkozik.

A Munkácsy Mihály Múzeum Évkönyve III. - Honfoglalók a békési tájakon című alkotás történeti formába öltöztetve adja vissza az olvasóknak a hosszas kutatómunka árán feltárt információkat.

- Mégis érdekes legyen, hisz nyilván egy nagyon szakirodalmi szöveget nem fognak elolvasni, ahol leletári szám méretek minden egyéb van. És ez adta az ötlete, próbáljuk egy kicsit közelebb hozni az emberekhez ezt a korszakot és bemutatni, hogy Békés Megyében milyen lehetett a 10-11 század- nyilatkozta Medgyesi Pál Munkácsy Mihály Múzeum Évkönyve III. - Medgyesi Pál: Honfoglalók a békési tájakon- Békés Megye jelentősebb 10-11 századi sírleletei könyv szerzője. 

Az est megálmodója, szerint ez egy jelentős helytörténeti témájú kötet, amiből reményei szerint a jövőben akár tankönyv is lehet a helyi iskolák számára. A főszervező hozzátette, az esten bemutatott klasszikusok komoly üzenetekkel bírnak.

-Az irodalom ezért zseniális, hogy hosszú évekkel előre tudnak vele üzenni, évszázadokra, évezredekre. Nagyon nagy csoda a magyar nyelv. Úgy gondolom, hogy össze kell, hogy tegyük a kezünket, hogy magyarok vagyunk, hogy magyar az anyanyelvünk- mondta Frankó Attila a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke. 

A Békéscsabai Irodalmi Estet minden hónap első keddi napján rendezik meg, a díszteremben – nyáron pedig néhány alakalommal a Csabagyöngye Kulturális Központ stégszínpadán. Február hetedikén Szőke István Attila író- költő lesz a vendég, akit sokan Arany Jánoshoz hasonlítanak.     

FEL