Felsőoktatás – sokat kell fizetni a többször felvett tárgyakért

2018. november 11. 08:38 | behir

Újabb hallgatókat ért meglepetés azután, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem szenátusa több ponton szigorította az intézmény hallgatói követelményrendszerét. Az egyetem a korábbi gyakorlattal ellentétben a végzős hallgatóktól is a teljes önköltség befizetését kéri az eddigi 50 százalék helyett.

Október végén az lepett meg sok hallgatót, hogy a Neptun-rendszeren belül üzenetet kaptak a többszöri tantárgyfelvételi díjak megfizetéséről. Van olyan hallgató, akinek emiatt most 40-60 ezer forintot kellene befizetnie. A legtöbb egyetemen ma már külön díjat szednek a hallgatóktól azért, ha egy tantárgyat többször vesznek fel, miután nem járnak be az órára és nem szereznek jegyet belőle. A Budapesti Gazdasági Egyetemen már korábban is kértek ezért díjat, de az egyetem szerint szükség volt a rendszer újragondolására, ugyanis a tantárgy-újrafelvételek kimagaslóan nagy száma egyre több problémát okoz és folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Különösen sok az olyan felvett tárgy, amelyből a hallgató végül a vizsgára sem megy el, válaszolta kérdésünkre az egyetem. A tömeges tantárgy-újrafelvétel nagyon sok hátránnyal jár a hallgatóknak: zsúfolttá teszi az órarendeket, előnytelen időpontokat eredményez, és az is előfordulhat, hogy a kapacitáskorlátok miatt olyanok sem férnek be egy-egy kurzusra, akik első esetben vennék fel azt.

Az új szabályokat nem visszamenőleges hatállyal alkalmazták, csak az idén augusztus végén és szeptember elején felvett tárgyaknál. A kötelezettség 5635 embert érint különböző mértékben. Nekik tárgyanként 4900-6900 forintot kell fizetni. Az egyetem kérdésünkre azt írta: az új szabályokat a hallgatói érdekképviselettel egyeztetve alkották meg. A szabályzat változásairól a hallgatókat a hatályba lépés után folyamatosan és több csatornán is tájékoztatták, kaptak információt arról is, hogy tantárgyfelvételi díjat kell fizetniük, ha nem először vesznek fel egy tárgyat az órarendjükbe.

A tantárgyfelvételi díjakból keletkező bevétel legnagyobb részét arra szánják, hogy emeljék a hallgatói támogatásokat a teljesítmény-alapú ösztöndíjaknál. Ez elsősorban a saját alapítású Biztos Jövő Ösztöndíjat érinti, vagyis a megnövekvő díjbevételnek köszönhetően a korábbinál érzékelhetően több önköltséges hallgató kaphat majd támogatást. Ez a bevétel kiegészítő forrásul szolgál más (például oktatásmódszertani) fejlesztésekhez.

 

Forrás: index.hu

Oktatás

FEL