Felhőszakadás, és nagy méretű jég is érkezhet a hidegfronttal

2022. május 25. 06:25 | behir.hu

Heves zivatarok is kialakulhatnak nagyobb méretű jéggel, szélviharral. Jelentősebb lehűlés viszont csak hétvégére jön.

Hidegfront éri el szerda napközben hazánkat, a front előtt már ma késő délutántól egyre többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására készülni nyugat felől, amelyek éjjel kelet, északkelet felé helyeződnek. Nyomukban viharos szélre, felhőszakadásra, helyenként jégesőre is számíthatunk.

A záporok, zivatarok reggel északkelet felé elhagyják az országot, átmeneti szünet következik. A hidegfront északnyugaton már napközben éreztetni fogja hatását, itt északnyugatira fordul a szél, emellett csak 21-22 fok körül alakulnak a maximumok. Ezzel szemben a Dél-Alföldön még 31-32 fokot mérhetünk. A front hatására délutántól ismét egyre nagyobb esély mutatkozik záporok, zivatarok kialakulására, több előrejelzési modell szerint zivatarlánccal vonulhat át a hidegfront.

forrás: idokep.hu

Már a zivatarlánc érkezése előtt is kialakulhatnak izolált zivatarcellák, de a rendszerbe szerveződés várhatóan a délután második felében kezdődik nyugat felől. Heves zivatarok nagyobb eséllyel az ország déli és keleti kétharmadán fordulhatnak elő, ezekhez felhőszakadás, nagyobb méretű jég, 90 km/óra fölötti széllökések társulhatnak.A front jelentős lehűlést nem hoz, mögötte csütörtökön többfelé szeles, de napos időre van kilátás, 24 és 29 fok közötti maximumokkal. Egy péntek késő este érkező hidegfront a hétvégére viszont már jelentős lehűlést hoz. 

Forrás: Időkép

FEL