Felére csökkent a mézhozam

Közel ezer család foglalkozik a megyében méhészettel. 

Idén 50 százalékkal kevesebb a tavalyinál a mézhozam megyénkben. A probléma több rétegű, az időjárás sem kedvezett a méhészetnek és a méheket megtámadó atkákkal is nehéz felvenni a harcot. Az elmúlt 10 év talán egyik leggyengébb évét zárták a méhészek a szakértők szerint.

Szlávik Orvos Mária kistermelő 1999 óta foglalkozik méhészettel. A saját méhészeti termékeiket árusító kistermelő még a csomagolást is saját maga készíti. A mézhozam csökkenése évek óta problémát jelent számára is. – Az enyhe téli időjárás, illetve utána a későn jövő fagyok. Arról szól a dolog, hogy a méhek ősszel bekészülnek a telelésre. A keményebb tél lenne az optimális, a mínusz 10 fok körüli, hosszabban tartó mínuszok, ahol igazából hibernálni tudja magát a méhecske.

Mindezek közrejátszanak abban, hogy idén felére csökkent a mézhozam, amit ezek ellenére sem tudnak a kívánt áron értékesíteni. Ez komoly gondot okoz a közel 1000 méhészettel foglalkozó Békés megyei családnak is.

A méhészeknek nyújt segítséget a 2016-2019 az úgynevezett Méhészeti Nemzeti Program. – Három évben segíti a méhészeti szakmát. Például a Varroa atka elleni küzdelemben, de az eszközbeszerzésekben is segítséget nyújt. Ez – némiképp az elmúlt éveket figyelembe véve – valószínű, hogy segíti a méhésztársadalmat – tájékoztatott Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke. 

Nehéz felvenni a harcot a klímaváltozással a méhészeknek, akik ezért a palettájuk szélesítésével próbálkoznak, így egyre többen állítanak elő a mézen kívül más méhészeti termékeket is.

Megosztás:

Címke: , , , ,