Fejest ugrunk a nyárba

Június elsején kezdődik a meteorológiai nyár.

 

Künn a fákon újra szól a víg kakukkmadár,/ napsugárban úszik minden száll az illatár./ Nyár van nyár, röpke lepke száll virágra/ zümmög száz bogár – énekeltük szinte minden tanítási év vége felé, az évzáróra készülve. Ez mindig azt jelentette, hogy már nincs sok hátra, nemsokára a fiók mélyére süllyeszthetjük a tankönyveket, és tervezgethetünk: fejest ugorhatunk a szabadságba, a táborokba, az olyan élményekbe, amelyek csak nyáron történnek meg az emberrel.

Most ismét itt tartunk: június elsején kezdődik a meteorológiai nyár. Az időjárás kegyes hozzánk, az utóbbi napokban ízelítőt kaptunk az igazi melegből. No, de nézzük sorjában, mibe ugorhatunk fejest, mire készíthetjük fel a szívünket, lelkünket ezen a nyáron.

Az apukák, anyukák már biztosan sakkoznak a napokkal, hetekkel: mikor, hol lesznek a gyermekeik, hogyan tudják megoldani, hogy a nyári szünetben mindig legyen mellettük valaki, és persze azt, hogy közös élményeik is legyenek. Vannak nyári táborok, a szerencséseknél jól működik a „nagymama-szolgálat”, persze van szabadság is, de valljuk be, egy egész nyarat kilogisztikázni nagy feladat.

Aki tud, elutazik valahová, a belföldi és külföldi kínálat határtalanul gazdag, a vágyaknak csak a pénztárca szab határt, no meg manapság az is, hogy hol érezhetjük magunkat a szabadság alatt is a legnagyobb biztonságban.

Ha itthon maradunk, újra és újra felfedezhetjük magunknak Békés megyét, Békéscsabát, Gyulát, a helyi strandokat és minden kisebb-nagyobb települést. Például látta Ön már a kérészeket Szanazugnál? Rövidesen megint rajzanak majd, és akár biciklivel is elmehetünk, hogy gyönyörködjünk az életük csodájában.

Kimeríthetetlenül gazdag a nyári kulturális kínálat: fesztiválok, nyár esti programok kavalkádjából váglogathatunk. Érdemes átböngészni az ajánlatokat, és akár csak egy-egy estére is turistáskodni kicsit itthon, valamilyen jó kis előadáson.

Erre a nyárra azonban minden bizonnyal a sportok teszik majd fel a koronát. Alig pár nap múlva, június 10-én kezdődik Franciaországban a labdarúgó Európa-bajnokság, ahol ezúttal a mieinknek is szurkolhatunk: a magyar csapat először Bordeauxban lép pályára az osztrákok ellen, június 14-én. Augusztusban pedig jön az olimpia Rióban! Rió és Budapest között 5 óra az időeltolódás, és mi járunk előrébb, így legfeljebb néhány esti döntő nyúlik majd a hajnalba itthon, de ha a mienkért kell szurkolni, naná, hogy fenn maradunk!

Künn a fákon újra szól… és mi tervezgetünk, aztán fejest ugrunk a nyárba!

Megosztás:

Címke: , , ,