Fehér Gergő: Az esélytelenek nyugalmával indultunk a megmérettetésen

2021. július 10. 10:11 | Erdei-Kovács Zsolt

Mint arról korábban már beszámoltunk, Fehér Gergő békéscsabai fagylaltmester Bíborka fantázianevű, chilis, szedres, csokis alkotása lett az év fagyija a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén. A szemtelenül fiatal, mindössze 29 éves győztes elmondta, egyáltalán nem számított ilyen kimagasló eredményre, az esélytelenek nyugalmával indult el a megmérettetésen.

– Nem vagyok cukrász, inkább fagylaltmesternek mondanám magam. Négy éve foglalkozok fagylaltkészítéssel, folyamatosan képzésekre járok, a beszállítónk által szervezett továbbképzéseken veszek részt – mondta el az év fagylaltja elismeréssel és vándorkupával jutalmazott Fehér Gergő. Ismertette, a tél végén kezdtek el tesztelni, három íz világot próbáltak ki, ebből az egyik a szedres sorbet volt, ami vizes alapú, a másik kettő tejes alapú volt.

 

Chilis, szedres, csokis alkotás

 

A tesztfolyamat során a Bíborka lett a befutó, ezért neveztek be ezzel a megmérettetésre.

– Egyáltalán nem számítottunk ilyen kimagasló eredményre, az esélytelenek nyugalmával indultunk el – tárta fel a kategória győztese, részletezve: tapasztalatszerzésnek szánták, ez volt az első verseny, amin elindultak. A verseny legemlékezetesebb momentumaként a döntő napját, július 5-ét jelölte meg, amikor is az alapanyagokkal együtt megjelent az iparkamara műhelyében és ott kellett elkészítenie a fagylaltot. Nagyon izgalmas volt ennyi néző előtt, ilyen felfokozott hangulatban elkészíteni a Bíborkát – mondta.

 

 

Az 1998 óta minden évben megszervezett szakmai megmérettetés döntőjén a Cafe One-t képviselő Fehér Gergő mögött Koncz Andrea lett a második a gödöllői Sissi Fagylaltozóból balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylaltjával, Márton Brigitta pedig a harmadik a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóból édes tejfölös, Cumberland mártással készülő fagyijával.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére kiírt, erdő-mező ízei kategória győztese Nagy László lett a dunaföldvári Marcipán Cukrászdából rozmaringos-málnás étcsokoládéjával. A második helyen ebben a mezőnyben is Koncz Andrea végzett, itt Szelíd kender vadszederrel fantázianevű fagylaltjával, a harmadik pedig Reif Ferenc lett a polgárdi Dock Cukrászda képviseletében a Mezei kakukkfütty elnevezésű fagyival.

Utóbbi a szakmai szervezetek különdíját is elnyerte, míg a közönségdíjas szintén Koncz Andrea és a balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylalt lett.

Az idei versenybe 81 fagylaltot neveztek, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a hétfői budapesti döntőbe. Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet.

 

További programok »

Itthon

Eltemettük a részeges malackát – Puding kilenc évet élt

A közelmúltban győződtem meg újra arról, hogy milyen is az, amikor valaki szinte családtagként kötődik egy négylábú, szőrös illetőhöz, és egyszer csak eljön a nap, amikor elveszíti kedvencét. Történetünkben Pudingról, a tengerimalacról lesz szó, aki csütörtök óta már az örök fűmezőkön sertepertél.
14:15
FEL