Farsangra készülődve - a múzeumba látogattak a lencsési óvodások

2020. február 7. 15:49 | behir

A Lencsési Óvoda Kutyus csoportos óvodásai a téli időszak első napsütötte délelőttjén felkeresték a Jankay-gyűjteménynek helyt adó raktárirodát, ahol Ván Hajnalka művészettörténész kalauzolta a kíváncsi gyermekeket.

Az óvodában a már évek óta hagyományos „Farsangi álarckészítő verseny” előkészületéhez tartozik a kulturális séta. A gyerekek megismerkedtek Jankay Tibor etnográfiai gyűjteményével, amely varázslatos erővel hatott a gyerekekre és az őket kísérő pedagógusokra egyaránt – derül ki az intézmény beszámolójából.  Ván Hajnalka művészettörténész a gyűjtemény négy típusú maszkját és azok jellegzetességeit mutatta be, köztük az afrikai, indiai, óceániai és latin-amerikai maszkokat, szobrokat.

A művész által gyűjtött és a saját gyűjteménye által ihletett alkotásai megérintették a gyermekeket, érdeklődtek az alkotások életkoráról, az egyes alkotások arckifejezéséről. Megtudták gyerekek azt is a kalauzolás során, hogy akad olyan maszk a gyűjteményben, ami kifejezetten maszkként funkcionál, de láthattak dísztárgyat, használati tárgyat is, amelyek szintén a maszkok jellegzetességeit viselik.

 

Galéria

 

A lencsési óvodások különleges élménnyel térhettek vissza az óvodába, ahol hamarosan hozzákezdenek a saját farsangi maszkok készítéséhez. A farsangi álarckészítő versenyben az óvoda valamennyi csoportja részt vesz, a családok otthon, közösen készülődnek, a már elkészített darabokat is szívesen fogadják az intézményben.

A Lencsési Óvoda családjai, gyermekei által készített álarcokból kiállítást szerveznek, amit Ván Hajnalka művészettörténész értékel majd.

További programok »

FEL