Fácánokat nevelnek a közmunkások Tarhoson

Fácánokat nevelnek Tarhoson a közmunkások. A Munkaügyi Központ támogatásával épített neveldében 750 madár van jelenleg. Az önkormányzat ezt a területet hosszútávon szeretné hasznosítani. Az itt cseperedő fácánokat a környékbeli vadásztársaságoknak értékesítik.

A tavasszal kiépített 3500 négyzetméter területű  fácánneveldébe június elején tízhetesen érkeztek a madarak. A nevelde kiépítésében és a szárnyasok szakszerű gondozásában tanácsadó is segíti az önkormányzatot. Mint azt Karakas István szaktanácsadó kihangsúlyozta: nagy az igény a fácánra és mivel élőhelyükön nem tudnak ekkora szaporulatot produkálni, szükség van az ilyen neveldékre. Arra törekszenek, hogy gyógyszermentesen tudják a madarakat nevelni, ezáltal a természetes körülményekhez hasonló minőségű hús állítható elő.

Tarhos polgármestere, Kürti Sándor elmondta, hogy a fácán nevelde ötlete onnan származik, hogy a közmunkásoknak hosszú távú, rugalmas munkalehetőséget szerettek volna biztosítani az állattartás területén. Mivel több vadásztársaság működik a település környékén, felmerült az igény a fácánnevelésre. A későbbieknek akár gyöngytyúkot is lehet nevelni a telepen, munkalehetőséget biztosítva a településen élőknek.

Az első turnusban nevelt fácánok 2-3 hét múlva már alkalmasak lesznek arra, hogy vadászterületre helyezzék őket. Ezt követően újabb 750 fácán érkezik Tarhosra, amelyeket januárban adnak át a vadászoknak.

Megosztás:

Címke: , ,