Fából „vasparipa”: Eleken készül a rendhagyó magyar fabicikli

2020. augusztus 5. 12:48 | Varga Diána

Fából kerékpárt építeni? Első hallásra talán kissé furcsának tetszhet az ötlet, ám egy eleki szakember úgy döntött, belevágja abba a bizonyos nagy fába a fejszéjét. Habár az elején nem ment minden gördülékeny, ma már bárki nyugodtan gurulhat az általa készített bicajokkal.

A faipari technikusként dolgozó Sztezsán Attila, a Satti Wood Bike megálmodója szakmájából adódóan, egy baráti beszélgetés hatására kapott ötletet a fakerékpárok készítéséhez. Habár eleki üzemében főként egyedi konyhabútorokat gyártanak, hamar akadt hely a különleges kerékpárok készítésére is.

– Először elkezdtem szabad kézzel megrajzolni, kigondolni, megvalósítani a bicikliket, de az első nem sikerült, a kukában landolt. A második már félig-meddig sikerült, de abból a tervből csak a fővázrész maradt meg, a többi részén sok dolog megváltozott, mire elérte a jelenlegi formát, erősséget– mesélt a kezdetekről.

 

A Satti Wood Bike egyik kerékpárja, melynek alapja Eleken készül. Fotó: 7.TV/Kovács Dénes

 

Az egyébként hobbi-kerékpáros szakember azt is elárulta, hogy alapanyagként főként kőrist használnak az erőssége, strapabírósága miatt, de egy-egy bicikli erőssége függ annak geometriájától is: az anyagot és a formát pedig egyensúlyba kell hozni.

Miután kiválasztották az alapanyagokat, a vázhoz szükséges alkatrészek a fürészeléstől a gyaluláson át és a ragasztáson át a marásig rengeteg fázison mennek át. A végeredmény egy időtálló és nemhétköznapi kinézetű kerékpár lesz, melyet Gyulán, egy szaküzletben szerelnek össze, egyedi igények szerint pedig bármilyen felszereltség kérhető rá.

H. Sz., V. D.

További programok »

FEL