Ezrével állomásoznak a darvak a kardoskúti Fehér-tónál

2017. november 2. 18:49 | behir

Megérkeztek a vonuló darvak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén fekvő kardoskúti Fehér-tóhoz, amely évezredek óta a nagy madarak tradicionális állomáshelye.

A déli tájak felé igyekvő darvak első magyarországi nagy gyülekezőhelye a Hortobágy, ahol hat-nyolc különböző helyszínen csoportosulnak. Létszámuk ott az elmúlt hetekben több mint 70 ezer példánnyal tetőzött. Október utolsó napjaiban megindultak következő nagyobb pihenőhelyükre, a Dél-Alföldre.
A darvak légi folyosója a Dévaványai-Ecsegi puszták térségében éri el a Körös-Maros Nemzeti Park területét. Október végén itt többször is megfigyeltünk intenzív daruvonulásokat. Általában délelőtt 10-11 óra körül húztak át a puszták felett. Dévaványa térségében az egységes darucsapatok rendszerint két ágra szakadnak. Az egyik a szegedi Fehér-tó, a másik pedig Kardoskút felé veszi az irányt.
A kardoskúti Fehér-tó évezredek óta olyannyira kedvelt természetes megálló a darvak számára, hogy olyankor is leszállnak itt, ha nincs víz a mederben. Idén ősszel első csapataik már október elején megjelentek, s számuk azóta folyamatosan gyarapszik. Az utóbbi hetek esőzéseinek hatására a tavon ismét kialakultak kisebb kiterjedésű vízfelületek. Ezek a sekély, csupán néhány centiméteres vizek már alkalmasak arra, hogy a darvak a szőrmés ragadozóktól védetten, biztonságban tudjanak éjszakázni rajtuk. Nappal innen járnak táplálkozni a környező területekre.
Vonulásuk novemberben a legintenzívebb, éppen ezért a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ebben a hónapban minden szombaton alkonyat előtt (15 órától) darulesre várja a természetbarátokat. A helyszín a Kardoskút-Sóstói állattartó telep bejárója melletti kilátó. A programban az érdeklődők pontos információkat kaphatnak az igazgatóság munkatársától a daruvonulás aktuális helyzetéről, és nagy teljesítményű teleszkóp segítségével egészen közelről figyelhetik a nagy madarakat. A tó melletti fokozottan védett területre ilyen alkalmakkor sem lehet bemenni, mert ez megzavarná a madarakat.
A darvak éjszakázóhelyre történő esti behúzása igen látványos ceremónia. Mielőtt a tóra beszállnának, előbb annak 3-5 kilométeres körzetében, előgyülekező-helyeken csoportosulnak. Amikor már majdnem teljesen besötétedik, akkor hangos krúgatásokkal behúznak a tóra. Nagyon szép látvány, ahogyan egyszerre több ezer daru repül a puszta felett.
A nagy madarak egészen az első kemény hidegekig, illetve addig maradnak nálunk, amíg találnak táplálékot a környező kukoricatáblákon. Ha útra kelnek, igen hamar, egy-két nap alatt elérik az észak-afrikai partokat. Enyhébb teleken előfordul, hogy sok daru nem megy tovább, hanem a Dél-Alföldön tölti a hideg évszakot.
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Itthon

Vetélkedővel hozták közelebb az egészségügyet a középiskolásokhoz

A Szenvedélyünk az egészség elnevezésű vetélkedőt 28 évvel ezelőtt találták ki a Békéscsabai Védőnői szolgálat munkatársai azért, hogy a középiskolán kívül is hasznos információhoz juttassák a fiatalokat. A rendezvénynek idén a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont, két év kihagyást követően.
2022. május 16. 16:54
FEL