Ez történt 2016-ban – szeptember

2017. január 4. 11:52 | Mikóczy Erika

 

Eseménydús volt a 2016-os esztendő. Tekintsék meg összefoglalónkat, amelyben havi bontásban igyekeztünk összeszedni Önöknek néhány emlékezetes pillanatot.

Köszönjük, hogy néztek, olvastak bennünket 2016-ban, és várjuk Önöket a behirrel, a 7. Tv csatornájával és a Csabai Mérleggel az új évben, 2017-ben is!

 

Erőt, egészséget!” - harsant fel a kiáltás a Trefort utcából

 

Átadták a felújított Trefort utcai kollégiumot, ezzel pedig egy új képzés indult a Békéscsabai Szakképzési Centrumban. A rendészeti ügyintéző szakon negyvennégy fiatal kezdte meg tanulmányait szeptember elsején.

A szokásoknak megfelelően gyülekeztek a diákok a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort utcai épületének udvarán. Ezúttal azonban negyvennégy tanuló kék formaruhában sorakozott a tanévnyitó ünnepségen.

- A Belügyminisztérium felismerte azt, hogy a rendészeti területen kevés a fiatal, így a többletfeladatok több munkát és több kollégát igényelnek. Léptek afelé, hogy utánpótlása legyen a rendőrségnek, illetve a rendészeti szerveknek, ebben a büntetés-végrehajtástól a katasztrófavédelemig minden benne van – hangsúlyozta Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

A rendészeti ügyintéző szakos diákok négy plusz egy éves képzésben vehetnek részt, majd a fiatalok azonnal bekapcsolódhatnak a rendvédelmi szervek munkájába.

Behir: http://behir.hu/erot-egeszseget-harsant-fel-kialtas-trefort-utcabol

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu837_2016_18szam_CsM.pdf

 

Ötven érték egy helyen: Megyenap Békéscsabán

 

Nemzetiségi ételek, kézműves termékek és hagyományőrző programok töltötték meg szeptember első hétvégéjén Békéscsaba főterét, ahol a Békés Megyei Önkormányzat első alkalommal tartotta meg a Megyenapot.

Az egész napos rendezvény célja a Békésben élők összetartozásának erősítése. De nem csak a megyéből, hanem Székelyföldről is érkeztek hagyományőrzők a rendezvényre.

Az idén nyáron létrejött Székelyföldi Értéktár megszületésében a Békés Megyei Önkormányzat elnökének is kiemelt szerepe volt. A hungarikumokért felelős helyettes államtitkár szerint teljesen természetes, hogy ezek a termékek is helyet kaptak a rendezvényen.

Az értékek bennünket, magyarokat itt a Kárpát-medencében és az egész nagyvilágban összekötnek. A 2012-ben elfogadott nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény pedig egy bátor, nemzeti törvény, amely a magyarság értékeinek egészéről szól, éljenek azok Magyarországon vagy a Kárpát-medence vagy a világ bármelyik részén – fogalmazott Szakáli István Loránd.

A megyei közgyűlés elnöke szerint az összefogás – amit ezen a napon közel ötven kiállító testesített meg – olyan alapot teremt, amire építeni lehet a megye gazdaságfejlesztését. Zalai Mihály hangsúlyozta, a megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát valósították meg ezen a napon Békéscsaba főterén.

Behir: http://behir.hu/otven-ertek-egy-helyen

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu837_2016_18szam_CsM.pdf

 

Történelmi Íjász Világbajnokság Gyulán

 

A fennállásának 10 éves jubileumát ünneplő Kerecsényi László Íjász Egyesület Gyulán rendezte meg a Történelmi Íjász Világbajnokságot.

Az első 3 napon 18 célos selejtező fordulóban lőttek a világ legjobb és leggyakorlottabb versenyzői 3 különböző pályán.

22 ország íjászai látogattak el Gyulára azért, hogy megmérkőzzön a világbajnoki címért. A szervezők kétévente életre hívják a rangos eseménysorozatot.

- Angliától Szingapúrig jelentek meg történelmi íjászok. Hagyományos íjakkal, történelmi viseletben, a nemzeti tradícióknak megfelelően versenyeztek az országok által kiválasztott legjobbak- nyilatkozta Lovász Tamás a Történelmi Íjász Világbajnokság főszervezője. 

Hazánkban feltörekvőben van a történelmi íjászat. A sportághoz már közel 10 ezren csatlakoztak. Az íjászok jövőbeni célja az, hogy bekerüljön a nemzeti sportok közé az ágazat.

Behir: http://behir.hu/tortenelmi-ijasz-vilagbajnoksag-van-gyulan

Híradó:

">

 

Ismét Magyar Termék Nagydíjat kapott a Gyulahús két terméke

 

A Gyulai Majoránnás Májas és a Gyulai Kolbász Kódex is Magyar Termék Nagydíjas lett 2016-ban. A pályázat nagydíjait az Országház Felsőházi Termében vették át a Gyulahús képviselői.

A legrangosabb védjegyként számon tartott minősítő rendszerben olyan szervezeteket tüntetnek ki, amelyek elkötelezettek a magas minőség, az innováció, a fogyasztó-központúság és az érték iránt.

Különleges, könyvszerű díszdobozban érhető el a Gyulai Kolbász Kódex, ami méltóan mutatja be a HUNGARIKUM Gyulai Kolbászt, valamint egy Magyar Termék Nagydíjas készítményt, de a válogatás egy receptes füzetet is magában rejt. E termék is elismerésben részesült a Magyar Termék Nagydíj 2016.-on - tudtuk meg Gila Éva marketing managertől. 

A fürdőváros polgármestere dr. Görgényi Ernő véleménye szerint az egész város büszke azokra a magas szakmai elismerésekre, amiket egymás után nyer el a Gyulahús. Ilyen a Magyar Termék Nagydíj is, amit évről-évre megkap valamelyik terméke a vállalatnak.

Behir: http://behir.hu/ismet-magyar-termek-nagydijat-kapott-gyulahus-ket-termeke

Híradó:

">

 

Jótékonysági rendezvénysorozatot indított a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

 

Fájdalom és vérvétel nélkül tudják kimutatni a laktóz- és fruktóz-intoleranciát egészen csecsemőkortól kezdve azokkal a gépekkel, amelyek beszerzésére jótékonysági rendezvénysorozatot indított a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet.

Az úgynevezett H2 Kilégzéses Teszt készülék beszerzésére a több rendezvényt is életre hívnak, elsőként egy labdarúgótornán adakozhattak a Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány számára a jótékonykodók.

Mindig jól jön a segítség a Békés Megyei Központi Kórház Gyulai Gyermekosztályának. Ezt ismerte fel a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet három éve. Akkor egy újszülött monitort vásárolt a Gyulai Gyermekosztályért Alapítvány a bv. által gyűjtött adományokból. A Christián László Városi Sporttelepen tartott sajtótájékoztatón jelentették be az újabb együttműködést.

A jótékonysági rendezvénysorozat 2017. szeptemberéig zajlik majd a tervek szerint, az egy évre tervezett sorozatban sport és kulturális programokkal is megjelennek.

Behir: http://behir.hu/jotekonysagi-rendezvenysorozatot-indit-bekes-megyei-buntetes-vegrehajtasi-intezet

Híradó:

">

 

Fészekrakó fórum volt a Csabagyöngyében

 

Fészekrakó fórumot szervezett a Polgárok Békéscsabáért Egyesület a Csabagyöngyében. Fűrész Tünde miniszteri biztos a bölcsődei rendszer átalakításáról, a családtámogatási rendszerről és a CSOK-ról, az abban rejlő lehetőségekről beszélt.

– A Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénylésének mértéke országszerte változó képet mutat. Több olyan település is van, ahol a bankok nem tájékoztatják kellő képen a lakosságot. Ezért kell, akár személyesen tájékoztatni az érdeklődőket arról, hogy mekkora lehetőség ez egy-egy család számára – mondta Fűrész Tünde.

– A családpolitikában számos olyan intézkedés történt, ami javította a családok helyzetét. A jövőben bővül a családok támogatási köre, hiszen ők jelentik a magyar nemzet alapját – tette hozzá a miniszteri biztos. A kormányzat átalakítja a bölcsődei rendszert. 60 ezerre emelkedik a férőhelyek száma, egyszerűsödik az intézmény létesítés eljárás rendje és többféle bölcsőde típus lesz – fogalmazott Herczeg Tamás.

Behir: http://behir.hu/feszekrako-forum-volt-csabagyongyeben

Híradó:

">

 

Csaba királyfi ünnepe

 

Csaba királyfira emlékeztek a Csaba királyfi ünnepe elnevezésű hagyományőrző fesztiválon, Békéscsabán.

Dobosok, íjászok, solymászok és lovas hagyományőrzők elevenítették fel Attila hun vezér fiának szellemiségét a kétnapos, szeptemberi fesztiválon. Meditatív dobolással és énekkel kezdődött a nap. A Tűz-kör egyesület tagjai speciálisan elkészített hangszereikkel verték a ritmust az előző nap felállított Csaba-életfánál, melyeket gyógynövényekkel vettek körül.

A Megyeri Íjászok tagjaitól akár azt is megtanulhattuk a hétvégén, hogyan kell kilőni egy íjat úgy, hogy az célba is érjen. Az íjászok nem csak fegyvereiket, de ruházatukat is őseink mintái alapján készítették el.

Az ősi magyar értékeket felvonultató fesztiválon mindezek mellett hunkori kardokkal vívott bemutatót és lovas felvonulást is láthattak az érdeklődők, akik, ha felbaktattak a Csaba dombra, akkor a honfoglalás előtti magyarok otthonába, a jurtába is bepillanthattak.

Behir: http://behir.hu/csaba-kiralyfi-unnepe-0

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu838_2016_19szam_CsM.pdf

 

Békéscsabai lány lett a Miss Alpok Adria Békés Megye Szépe 2016-ban

 

Csodás természeti környezetben, több mint ezer néző előtt, színes program kavalkád közepette választották ki szeptember 10-én a Szarvasi Víziszínház színpadán megyénk legszebb lányát.

Ebben az évben a Békés Megye Szépe címet Sinkovicz Ágnes (19, Békéscsaba) nyerte el, udvarhölgyei: Horváth Dorina (20, Orosháza) és Baka Benedetta (24, Békéscsaba) lettek.

A Cervinus Teátrum és a Szépet a Színpadra Egyesület közös szervezésében egy közel háromórás program keretein belül kellett a hölgyeknek megmérkőzniük négy számban, melyek között szerepelt utcai ruhás kör, tánc, fürdőruhás kör, kommunikáció és egy divatbemutató is. Ezen felül mindannyian egy Békés megyei attrakciót választottak ki, melyet be kellett mutatniuk a nagyérdemű előtt.

A verseny döntője 2017 tavaszán lesz Budapesten, ahová több Békés megyei szépséget is delegál a szervezői csapat.

Behir: http://behir.hu/bekescsabai-lany-lett-miss-alpok-adria-bekes-megye-szepe-2016-ban

Híradó:

 

Léggömböket engedtek fel az óvodások

 

Gyulán, az Európai Mobilitási Hetet a legkisebbek performansza nyitotta meg. A hét mottója ez volt: közlekedj ésszerűen, hogy a gazdaság is jó irányba mozdulhasson.

Kónya István nyitotta meg a fenntartható és környezetkímélő közlekedés fontosságát hangsúlyozó mobilitási hetet. A megnyitó után a gyerekek felvonultak a városközpontban. A világórához jutást rendőrök is segítették, akik lezárták a forgalmat egy kis időre. Az órához érve, egyszerre engedték fel a kezükre kötött lufit az óvodások.

Magyarország 2002-ben csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programsorozathoz. Az alpolgármester a Kossuth téren elmondta: Magyarországon rekord számú település, egész pontosan 182 vett részt az eseményen tavaly. Kónya István kiemelte: minden korosztályt szeretnének megszólítani a programjaikkal.

Behir: http://behir.hu/leggomboket-engedtek-fel-az-ovodasok

Híradó:

 

Több száz kiló káposzta rotyogott Mezőberényben

 

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Töltött Káposzta Fesztivált Mezőberényben.

A program fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt, aki elárulta, maga is nagy rajongója a hagyományos ételeknek.

Nagy Ferenc, a Baráti Egylet Mezőberényért egykori elnökének az ötlete alapján rendezték meg idén szeptemberben is Töltött Káposzta Fesztivált. Az esemény legfőbb célja ma is a városban élő hagyományok megőrzése, és egy új tradíció megteremtése.

Több száz kiló hús és káposzta rotyogott a fazékban. A főző versenyen több nemzetiség, civil szervezet is indult.

Dr. Fazekas Sándor is megkóstolta az elkészült ételeket. Nem volt könnyű a zsűrinek a választás, hiszen minden csapat belefőzte több éves tapasztalatát, szeretetét a töltött káposztába.

Behir: http://behir.hu/tobb-szaz-kilo-kaposzta-rotyogott-tuzon

Híradó:

">

 

350 millió forintból újul meg a jaminai egészségház

 

Mintegy 350 milliós fejlesztésből újul meg a jaminai egészségház, ahol hat háziorvos, egy gyermek háziorvos, három fogorvos és a védőnői szolgálat végzi a munkáját.

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. áprilisban nyújtotta be pályázatát a Terület- és Településfejlesztési Programban, a sikeres pályázatról és a beruházásról szeptember második felében tartottak tájékoztatót. 

Kutyej Pál önkormányzati képviselő elmondta, a korábbi terv az volt, hogy a Madách utca sarkán épül meg egy modern egészségház, ez azonban nem jött létre. Most azonban a jaminai városrészben lakók régi álma valósulhat meg. Dr. Ferenczi Attila városfejlesztési tanácsnok kiemelte, hogy a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. szakemberei időben beadták az előkészített anyagot. Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes egészségügyi tanácsnok hozzátette: megújul a külső és a belső szigetelés, burkolatcserét végeznek, valamint egy multifunkcionális termet is kialakítanak majd. 

A felújítást a tervek szerint 2018 októberében fejezik be.

Behir: http://behir.hu/350-millio-forintbol-ujul-meg-jaminai-egeszseghaz

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu840_2016_20szam_CsM.pdf

 

Felkai Eszter: Jó visszacsöppenni ebbe a közegbe

 

Felkai Eszter kilenc év után tért vissza a Jókai színház színpadára, hogy Örkény darabjában, a Macskajátékban, Orbánné szerepét magára öltve feltárja egy idős asszony fiatal szívének minden titkát.

A művésznő a 7. Tv stúdiójában beszélt arról, mit jelent számára ez az újbóli találkozás a színházzal, a szereppel, a kollégákkal, a várossal.

– Hogyan fogadta a közönség a darabot, az ön visszatérését?

– Bennem volt a félsz, de a főpróba meggyőzött arról, hogy szeretettel és várakozással figyeli a közönség a darabot. A premier is jól sikerült, de el kellett telnie három-négy előadásnak, hogy teljesen magamévá tegyem a szerepet, hogy én is úgy érezzem: minden rendben van.

– Jó kritikákat is kapott.

Ha bevallja, ha nem, szerintem minden színészt érdekel a kritika. Velem kapcsolatban olyan szóösszetételeket használtak, ami teljesen meglepett: írták, hogy orkán Orbánnéként játszottam, írták, hogy katartikus volt az előadás. Talán a kritikusok is megérezték, hogy nem eljátszom ezt a szerepet, hanem abban a két és fél órában megélem, ettől spontán és természetes. Orbánnéban van temperamentum, nem hagyja magát, mindig talpra áll – ezek bennem is megvannak, bár én nem vagyok olyan hangos és feleselős, viszont ezt a részét is nagyon élvezem játszani.

Behir: http://behir.hu/felkai-eszter-jo-visszacsoppenni-ebbe-kozegbe

Csabai Forgatag: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu838_2016_19szam_CsM.pdf

 

Szólhat a harang Gerlán

 

Méltóságteljes pillanatoknak lehettek részesei azok, akiket szeptember 24-én délelőtt Gerla főtere felé vitt az útjuk, ott ugyanis átadták a haranglábat és felszentelték a harangot.

A történet valójában három évvel ezelőtt kezdődött, amikor Sós Imre, az az Art-Unió Alapítvány kuratóriumi elnöke az akkori önkormányzati képviselőtől, Zelenyányszki Pétertől értesült arról, hogy a Gerlán nagy az igény egy harangra és haranglábra.

– 2013-ban beadtunk egy pályázatot a Nemzeti Együttműködési Alaphoz, itt nyertünk. A befolyó összegből egy 55 kilogrammos bronzharangot tudtunk öntetni. Ezt a Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesülettel közösen, egy határon átnyúló programmal juttattuk el Gerlára – mondta el Sós Imre.

Bíró János, a körzet önkormányzati képviselője igyekezett lobbizni a forrásokért, hogy harangláb is legyen. Az önkormányzatnak, a képviselőknek, és a harangláb készítőjének, Szelekovszky Lászlónak köszönhetően most ez is megvalósulhatott. Szarvas Péter polgármester az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy évszázadokkal ezelőtt Gerlán már szólt harang.

Behir: http://behir.hu/szolhat-harang-gerlan

Híradó: ">

Kikötő:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu840_2016_20szam_CsM.pdf

 

Alkotás és hálaadás Medgyesegyházán

 

A hagyomány szerint a Mihály napjához közel eső hétvégén ünnepli Medgyesegyháza magát a települést. Ekkor adják át a Békés megyei kisváros kitüntetéseit, köszöntik a legidősebb és legifjabb lakót, a katolikus templomban búcsúi szentmisét, az evangélikusoknál pedig aratási hálaadó istentiszteletet tartanak.

A 24. Medgyesegyházi Napok keretében az evangélikus templom közel százéves orgonája csendült fel három helyi kötődésű fiatal zenész, Gulyás Kinga, Binder Róbert és Karsai Richárd játékában. A gyülekezet lelkésze, Zsíros Lilla köszöntőjében úgy fogalmazott, van, aki küldetésből, van, aki kedvtelésből zenél – hiszen Richárd valójában matematikus –, de mindkettő esetben az Istent dicséri játékuk.

A hobbi művészi szintre emelése másnap is megjelent a gyülekezet otthonában: a település Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának szervezésében a Békéscsabai Rozmaring Hímző Szakkör „Szívvel varrva” címmel mutatott ízelítőt mindabból, amivel a tizenöt éves múltra visszatekintő, mára már negyven fős közösség foglalkozik

Nagy Béla polgármester a kiállítás megnyitóján emlékeztetett arra, hogy a szlovák nemzetiségű, evangélikus közösség nem csak a település alapításakor, de a mai napig is meghatározó szerepet tölt be Medgyesegyháza életében.

Behir: http://behir.hu/alkotas-es-halaadas-medgyesegyhazan

 

Tibeti orvosok jártak Gyulán

 

Tibeti orvosok látogattak Gyulára a Napkör Társadalmi Innovációs Egyesület meghívására.

A távol-keleti gyógyítók a művelődési házban tartott előadásuk előtt tartott tájékoztatón elmondták: a tibeti gyógyászatban a kezelés másodlagos, a legfontosabb megérteni, hogy miért betegedtünk meg és hogyan gyógyulhatunk meg. Ennek az első lépése a megfelelő étrend és életmód.

Minden egy filmmel kezdődött – emelte ki Alt Norbert, a Napkör Társadalmi Innovációs Egyesület elnöke. A szóban forgó alkotást, a Menla hagyatékát két éve forgatta Miklós Ádám. A film rendezője korunk népbetegsége, a rák perspektívájából mutatta be, milyen áldozatokkal jár a gyógyulás.

– Olyan emberekkel készítettünk interjút, akik tényleg vagy nagyon közel voltak a halálhoz, mégis megvolt bennük a bátorság, az életigenlés, hogy a maradandó életükből a legtöbbet, legjobbat kihozzák – mondta Miklós Ádám.

Dr. Dorjee Rapten Neshar tibeti gyógyító elmondta, Nyugat-Európában a beteg teljes egészében átadja az orvos kezébe a gyógyítást, míg Távol-Keleten úgy vélik, a gyógyuláshoz a beteg is kell. Ha a páciens megérti a betegség természetét, az már fél siker.

Behir: http://behir.hu/tibeti-orvosok-gyulan

Híradó: ">

 

Hétvégenként mindenki előtt nyitva áll a Belvárosi iskola uszodája

 

Többen keresték meg Békéscsaba önkormányzatát azzal, hogy hétvégenként szívesen vennék igénybe a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium uszodáját. A lakosság kérésére, erre is lehetőség nyílik.

Bíró Csaba, a közművelődési-, ifjúsági-, oktatási-, és sportbizottság elnöke az uszodában elmondta, fontos számukra a szabadidős sporttevékenység segítése is, ezért megnézték, hogyan tudnák teljesíteni a lakosok kérését. Igyekeztek forrást elkülöníteni arra, hogy az uszoda hétvégén is nyitva lehessen és fogadja a vendégeket. Erre év végéig sikerült megoldást találniuk, de javaslatot tesznek arra, hogy a jövő évi városi költségvetésben már szerepeljen az ehhez szükséges forrás. Most az ünnepnapok kivételével minden szombaton és vasárnap 15 órától 19 óráig használhatják az érdeklődők az uszodát, ráadásul októberben díjmentesen.

A Békéscsabai Előre Úszóklub vezetőedzője, Lázár Olga hozzátette: a Belvárosi Uszodában fejlesztették a víztisztító-berendezést. Korábban az úszók panaszkodtak arra, hogy túl klóros volt a víz, ezt azonban egy UV-fényes víztisztító-berendezés beszerelésével sikerült megszüntetni. Így a gyerekeket és hétvégén a város lakosait is nagyon jó minőségű víz várja az uszodában.

Behir: http://behir.hu/hetvegenkent-mindenki-elott-nyitva-all-belvarosi-iskola-uszodaja

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu840_2016_20szam_CsM.pdf

 

Nyomdászokat oktató tanárok bérét támogatják

 

Újabb hat papír- és nyomdaipari, valamint csomagolóanyag gyártó vállalat csatlakozott ahhoz a nyomdász oktatói bérezési programhoz, melyet Békéscsaba önkormányzata, a megyei iparkamara és öt nyomdaipari részvevő hozott létre tavaly év végén.

A projekt során egy olyan pénzügyi alapot teremtettek meg a Kner nyomda kezdeményezésére, melyből a Békéscsabai Szakképzési Centrum nyomdászokat oktató tanárainak bérét egészítik ki.

Több nyomdaipari vállalat - összesen tizenegy - képviselője érkezett Békéscsabára, hogy aláírja a Marzek Kner nyomda által kidolgozott, a nyomdászokat oktató tanárok többletjavadalmazását támogató programot.

A békéscsabai önkormányzat is támogatja a kezdeményezést, összesen 5 millió forinttal. Az egy éve létező projekt ősszel 12 oktatóval működött, vagyis az oktatók száma megduplázódott az elmúlt időszakban. A Kner nyomda igazgatója azt mondta: a megfelelő képzések középtávon megoldást jelenthetnek a szakmában fellépő munkaerőhiány pótlására. Kása István hozzátette: a következő három évben 3000 új nyomdaipari szakemberre lesz szükség.

Behir: http://behir.hu/nyomdasz-okatoktato-tanarok-beret-tamogatjak-kner-nyomda

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu840_2016_20szam_CsM.pdf

 

Átadták a 44-es kondorosi szakaszát

 

Átadták Kondoroson a 44-es számú főút felújított vonalát. A 6,4 kilométeres szakasz a Komplex Útfelújítási Program keretein belül újult meg.

Az érintett területen az e-útdíj bevezetése óta a statisztikák szerint 30 százalékkal megnőtt az átmenő forgalom, amely olyan mértékben megviselte az út burkolatát, hogy az már a közlekedés biztonságát veszélyeztette.

A felújítás során két rétegű aszfaltburkolatot építettek ki, megújultak az út melletti szegélyek, a forgalomelkerülő szigetek, az útburkolati jelek és a jelzőtáblák, valamint a település ki és bevezető szakaszán mindkét irányban gyalogos, nyomógombos jelzőlámpákat telepítettek. Békés megye útügyi biztosa azt mondta: a felújításnak köszönhetően a 44-es főút teljes szakasza összességében jól járható, a 2016-os programnak még egy eleme van hátra.

- A Szarvas Csabacsűdi szakasz a 44-es számú főút negyedik szakasza, amelyet hamarosan átadnak. Az Okány -Vésztő közötti 1,8 kilométeres szakasz már elkészült. Már átadták a Körösladány belterületi szakaszát a 47-es számú főútnak - mondta Dankó Béla országgyűlési képviselő, Békés megyei útügyi biztosa.

Behir: http://behir.hu/atadtak-szarvascsabacsud-szakaszt

Híradó: ">

,

 

Ez történt 2016-ban szeptember

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL