Ez a fűszerkeverék segíthet megóvni tüdőnk állapotát

2019. április 20. 17:39 | behir

Egy friss japán tanulmány szerint a currys fűszerkeverék alapanyagai felvehetik a harcot a gyulladással a tüdősejtekben.

A tanulmányt a Kiotói Egyetem professzora és a House Food vállalat együttműködésben készítette el, a kutatáshoz pedig laboratóriumi körülmények között vizsgáltak emberi tüdősejteket – olvasható a The Japan Times japán hírlapban.

A kutatás alapján kimutatták, hogy a szegfűszeget, fahéjat, kurkumát és koriandert is tartalmazó fűszerkeverék fogyasztásával megfékezhetők a gyulladások kialakulása, amit a szálló por okoz. Habár a kísérletben nem kimondottan currys fűszerkeveréket fogyasztó embereket vizsgáltak, a tanulmány készítői elégedettek a kutatás eredményével.

Sikerült pozitív eredményeket elérnünk sejtszinten, így nagy rá az esély, hogy a fűszerek fogyasztásával is elérhető a kívánt hatás, de a bizonyításhoz még további kutatások szükségesek – mondta Takano Hirohasa egyetemi professzor.

Szálló pornak nevezzük összefoglaló néven a levegőben eloszlatott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagokat, melyeknél a 2,5 mikronnál kisebb részecskék nagy egészségügyi kockázattal járnak. Ezek ugyanis nehezen vagy egyáltalán nem ürülnek ki a tüdőből, így különböző tüdőbetegségeket okozhatnak, mint az asztma, tüdőgyulladás vagy a tüdőrák, illetve emelhetik a szív- és érrendszeri betegségek és a szélütés kockázatát.

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

Egészségügy

Extrém magas lehet a pollenkoncetráció

A következő napokban várhatóan tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja: országszerte elérheti a nagyon magas szintet, sőt az erősen fertőzött területek közvetlen környezetében extrém magas is lehet – közölte a tisztifőorvos hétfőn a Facebook-oldalán.
2019. augusztus 21. 07:39
FEL