Exportképes Békés megyei termékek – Európai Munkáltató Nap Békéscsabán

Állami felvásárló vállalat létrehozásával segíti a kormány a mezőgazdasági termelőket, hogy megfelelő áron értékesíthessék a termékeiket.

Állami felvásárló vállalat létrehozásával segíti a kormány a mezőgazdasági termelőket, hogy megfelelő áron értékesíthessék a termékeiket. Erről a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár beszélt Békéscsabán, a Békés Megyei Exportképes Termékek Kiállításán és Versenyén. A konferencia fő célja a helyi vállalkozások bemutatkozása és a megye innovációs képességének megismertetése volt.

A gépipartól kezdve a feldolgozóiparon át az élelmiszeriparig, összesen harminc, Békés megyei kis-, közepes- és nagyvállalat kapott lehetőséget a Csabagyöngye Kulturális Központban megtartott Munkáltatói Fórumon, hogy megismertesse azokat a termékeit, amelyek exportképesek.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy Békés megye közvéleményének bemutassuk azokat az értékeket, azokat a termékeket, amik a nagyvilágba a jó hírünket viszik. Lássák a Békés megyei emberek, hogy ilyen termékek előállítására is képesek vagyunk, magas szakmai tudással rendelkezünk, innovatívak vagyunk, nagyon sok olyan képzett szakember van, aki ezeknek a termékeknek az előállításában részt tud vállalni – hangsúlyozta Gajda Róbert kormánymegbízott.

A kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője szerint a kiállításon szereplő cégeknek nagy szerepe van abban, hogy az elmúlt évben 20 százalékkal csökkent a megyében a munkanélküliség. Dr. Nagy Ágnes elmondta, a kedvező folyamatok további segítésére indítják el az „Út a munkaerőpiacra” programot.

– Az elkövetkezendő években hatmilliárd forint áll rendelkezésre éppen arra, hogy az ilyen munkáltatókat, akik itt ma kiállítottak, támogassuk. Támogassuk abban, hogy a munkaerő-felvételüket megkönnyítsük – ismertette dr. Nagy Ágnes.

A főosztályvezető elmondta, ennek érdekében szakképzési programokat indítanak, amelynek során mintegy hatezer embert segítenek majd az elhelyezkedésben. A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár szerint korábban nem volt hatékony lehetőség arra, hogy a mezőgazdasági termékeket előállítók a külföldi piacokra léphessenek. Magyar Levente úgy fogalmazott, az állam feladata, hogy minél magasabb feldolgozottsági szinten, és minél magasabb áron fizessék ki a termelőket. Bejelentette, erre a feladatra állami felvásárló vállalatot hoznak létre. Példaként említette a meggyet, amit a terv szerint 140 forintért vesznek át, szemben a tavaly elérhető kilónként legfeljebb 100 forintos árral. Az államtitkár beszámolt arról, hogy idén tízmilliárd forint nagyságrendű feldolgozóipari beruházást is megvalósítanak.

– A konkrétumok még kidolgozás alatt vannak, de idén azt célozzuk meg, hogy nagyjából már százmillió egységnyi konzervet, befőttet és egyéb feldolgozott gyümölcs- és zöldségterméket értékesítünk, illetve elkezdjük kiépíteni a feldolgozóipari kapacitásokat is, elsősorban a tejágazat vonatkozásában, amely komoly kihívásokkal szembesül – fogalmazott Magyar Levente.

A kiállításon részt vevő vállalkozások közül a konferencia zsűrije döntése alapján a Békés Megye Exportképes Terméke Díjat a vasúti rezgéscsillapító berendezések gyártásával foglalkozó Frankó Kft. vehette át. Így ez a cég képviseli a békési vállalkozásokat a KKVHÁZ Megyék Versenyének döntőjében, amelyet december hónapban tartanak Budapesten.

 

Megosztás: