Évet értékeltek a megye katasztrófavédelmisei

2016. február 3. 07:51 | Varga Diána

Még magasabb minőségű munka volt a célja 2015-ben a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. A kihívást teljesítették – mondta Tóth Tibor tűzoltó ezredes, megyei igazgató a Békés Megyei Kormányhivatalban. A megye katasztrófavédelmi vezetői igazgatósági tiszti értekezleten értékelték a tavalyi évet.

Egyre nagyobb a Békés megyei tűzoltók presztízse, hiszen több rangos szakmai versenyen értek el dobogós helyet. Az önkéntes tűzoltó egyesületek több pénzből gazdálkodhattak, igaz, tavaly több tűzoltást és műszaki mentést kellett ellátniuk az önkénteseknek, mint 2014-ben. Többek között erről is szó esett a tiszti értekezleten, ahol évet értékeltek Békés megye katasztrófavédelmi vezetői.

– Az elmúlt évben két eszközt kaptak a tűzoltóságok, emellett kisebb olyan eszközöket, amelyek alkalmasak arra, hogy az állománynak a munkáját támogassák, ugyanakkor nagyon jelentős az a támogatás, amit az önkéntes tűzoltó egyesületek kapnak. Olyan jelentősen növeltük a támogatásukat, amelyek a hivatásos állományokat kiegészítve, sőt, olykor önállóan is be tudnak avatkozni – nyilatkozta Dr. Takács Árpád országos iparbiztonsági főfelügyelő, tű. dandártábornok.

Az értekezleten arról is beszámoltak: több mint 1600 káresemény történt megyénkben 2015-ben. A hatékony megelőzésnek köszönhetően csökkent a riasztások száma. A tavalyi mérleg mellett az idei tervek is szóba kerültek.

„Békéscsabán folyamatosan tervezünk és előre tervezünk, mindenképpen az épületszárny megújítását, és az energiaracionalizálási programból adódó pályázati lehetőségeket kívánjuk kihasználni. Itt egy kicsit bonyolultabb az ügy, hiszen a laktanya helyi védettség alatt áll, ezért a homlokzathoz és a garázskapuhoz nehezebben tudunk hozzányúlni, de mindenképpen szükséges ennek a fejlesztésnek is a tervszintű elindítása – mondta el kérdésünkre Tóth Tibor tű. ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Akár már idén új kihívások várhatnak az ország katasztrófavédelmi igazgatóságaira, hiszen reagálniuk kell a globális klímaváltozás okozta szélsőséges időjárásra, a migrációs krízisre és helyt kell állniuk a terrorfenyegetettség esetén is. Emellett el kell látniuk az alapfeladatokon túl a lakosságot is – hangzott el az évértékelő tiszti értekezleten.

További programok »

FEL