Kevesebb volt a tűz 2016-ban, de több műszaki mentésnél voltak ott a tűzoltók

2017. február 21. 13:43 | Varga Diána

Csökkent Békés megyében a tűzesetek száma tavaly a 2015-ös adatokhoz képest, de egy 2016-os nagy vihar miatt nőtt a műszaki mentések száma. A statisztikai adatok tükrében eredményesnek nevezte az elmúlt esztendő munkáját a megyei igazgató.

Szinte az összes mutató javult 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest – közölte Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok kedden, a tavalyi évet értékelve. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a számokat részletezve arról tájékoztatott: 1684 segélyhívás érkezett a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon található műveletirányító központba, ebből 1640 esetben kellett kárhelyszínre vonulniuk. Ez azt jelenti, hogy átlagosan napi 4-5 esetben kellett a tűzoltóknak helyszínre menniük.

 

Hozta az országos átlagot a megye

A riasztások többsége alacsony fokozatú volt, 20 esetben kettes kiemelt, 2 esetben pedig a legmagasabb fokú volt a riasztás. 486-szor tűzhöz, míg 790-szer műszaki mentéshez vonultak a katasztrófavédelem munkatársai. Utóbbi szám az országos átlagnak megfelelő – részletezte az igazgató, aki arról is tájékoztatott, hogy 343 téves riasztás érkezett be a tűzoltóságokhoz, 19 esetben pedig szándékos megtévesztésről volt szó. Előbbi abból is fakad – fogalmazott újságírói kérdésre Tóth Tibor -, hogy sok helyen szólalt meg emberi mulasztásból (bekapcsolva felejtett elektronikai eszköz, dohányzás), vagy a karbantartás hiánya miatt a beépített tűzjelző. A rosszindulatú riasztásoknál minden esetben szabálysértési eljárást indítottak.

2015-höz képest 8 százalékkal nőtt a műszaki mentések száma. Habár a balesetek száma nem emelkedett drasztikusan, Okányban egy vihar okozott több helyütt problémát tavaly nyáron, ami nagyobb létszámú beavatkozást igényelt. A megyei igazgató kiemelte Maczek Szilárd munkásságát, aki nemrég megkapta az Év tisztje kitüntetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól.

 

A fejlesztések éve volt 2016

A hat megyei, hivatásos és a három önkormányzati tűzoltóság az esetek több mint 80 százalékában önállóan avatkozott be – közölte Tóth Tibor. Kiemelte a füzesgyarmati önkéntes tűzoltó egyesület munkáját, akik tavaly szereztek jogot az önálló beavatkozásra. Az igazgatóság vezetője arról is beszélt, hogy jelenleg 17 ilyen egyesülettel működnek együtt megyeszerte. Újjászerveződött az újkígyósi önkéntes tűzoltóság, ezen felül tovább fejlesztették a nagyszénásit, ők összességében 11 millió forintot nyertek el céljaik megvalósítására az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól és a Magyar Tűzoltó Szövetségtől.

A szarvasi tűzoltólaktanyát 440 millió forintból építették meg, melynek átadása idén márciusban várható. Két magyar gyártmányú, Rába fecskendő érketett Gyulára, illetve Szeghalomra. Az idei tervek között szerepel az orosházi laktanya felújításának előkészítése, amely a közbeszerzések lezajlása függvényében 2018 harmadik negyedévére tehető. Tavaly is megrendezték a legerősebb tűzoltók versenyét, a TFA-t, amelyről az igazgató azt mondta, egyre sikeresebb.

Ezen felül Szarvason tartottak tavaly összevont, éves törzsvezetési gyakorlatot, illetve egy speciális, hőkamerás drónt is beszerzett az igazgatóság. A megye mentőcsoportjait 9 alkalommal kellett bevetni, főként személyfelkutatásban, vízalatti kutatásban és az okányi vihar okozta károk felszámolásában segédkeztek.

 

Összetett feladatok, feszített munkatempó

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság égisze alatt működik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat. Itt a tapasztalt szakemberek 2 perces riasztási idővel operálnak, és amennyiben szükséges, azonnal át tudják venni a mentésirányítást. 32 esetben kellett tűzvizsgálatot elrendelni tavaly: 81 százalékos felderítés mellett kiderült, az esetek 72 százalékában szándékos gyújtogatásról van szó.

A katasztrófavédelmi igazgatóság feladataihoz tartozik a polgári védelem is, így az ár- és belvízvédelmi veszélyek elhárítása, a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek és szállítmányok, illetve a mezőgazdasági vontatójárművek felügyelete, a kéményseprő ipari szolgáltatás, valamint a hulladékszállítás kijelölése is. Utóbbiról a megyei igazgató azt mondta: tavaly 45 településen volt kijelölt hulladékszállítás, de 2017 elején a DAREH ebből 39-et átvett, hatnál pedig még idén megszűnik a kijelölés. A katasztrófavédelmi mobil labor tavaly több mint 40 esetben vizsgálta, van-e veszélyes anyag a kárhelyszínen. Ezen felül 6450 hatósági eljárást végeztek az ügyintézők, de akadt feladata a katasztrófavédelem munkatársainak az ivóvízminőség ellenőrzésével és az M44-es autóút építésével kapcsolatban is.

FEL