A Körös-Maros Nemzeti Park is csatlakozik az Európai Madármegfigyelő Napokhoz

2019. október 1. 08:18 | behir

Október 5-én a Kis-Sárréten, a begécsi halastórendszeren, Kardoskúton a hódmezővásárhelyi, téglagyári tavaknál, a Csanádi pusztákon pedig a Nagy-Zsombék térségében számolják majd a madarakat.

A szakemberek Begécsi-halastavaknál egy szakvezetéses gyalogtúra részeként végzik a számlálást. A vonuló récék száma napról-napra nő, már meghaladja a 10 ezret, s vadludakból is több mint négyezret számoltak. A hazánkon átvonuló parti madarak közül valószínűleg több faj népes csapataival találkoznak majd a résztvevők, s mivel a Kis-Sárrét fontos telelőhelye a ragadozó madaraknak, így az ő jelenlétük is erősödik.

Másik helyszín a hódmezővásárhelyi téglagyári tavak lesznek. Ezt a programot a nemzeti park igazgatósága a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesülettel közösen szervezi. A spektíves madármegfigyelés és számlálás mellett lesz madárgyűrűzési bemutató, madárodúkat lehet majd készíteni és természetismereti játékok is lesznek. A tavak közötti erdős, bokros, nádas élőhelyek mellett kifeszített hálókban feketerigót, barátposzátát, vörösbegyet, széncinegét, őszapót, különböző füzikefajokat, köztük akár a ritkább vándorfüzikét is megtalálhatják majd az érdeklődők. Jó eséllyel láthatnak még néhányat a nádi madarak utolsó, el nem vonult példányai közül. 

A Csanádi pusztákon a találkozó helyszíne a Montág-pusztai kilátó. Bár a szikes puszták mostanra már kiszáradtak, s a Nagy-Zsombék mocsara is száraz, mégis mozgalmas madárvilágra számíthatnak a madárszámlálással egybekötött túra résztvevői. A Nagy Zsombék ugyanis igen jelentős madárélőhely, ahol, ha vízimadarakat most nem is láthatunk, de mindenféle pusztai fajok szép számban előfordulnak. Tömegével láthatnak mezei pacsirtákat, csapatokban mozognak a seregélyek, vannak sordélyok, s néhány utolsó fecske is felbukkanhat még. A mocsár zártabb részein a nádi sármányok kitartóan táplálkoznak és énekelnek. Az énekeseken kívül minden egyéb pusztai madár – vörös vércse, réti héja (akár fakó rétihéja is), pusztai ölyv, kerecsensólyom, parlagi sas, de akár rétisas is -, bejöhet a terület fölé. Ha a túrázóknak szerencséje lesz, túzokot is láthatnak a túra során. Az utóbbi hetek megfigyelései között előfordult két olyan faj is, amely errefelé meglehetősen ritkán látható: vörös kánya és halászsas.

 

Forrás: kmnp.hu

További programok »

FEL