Európai Bizottság: Az európaiak többsége csökkenti az otthoni energiafogyasztást

2023. március 28. 08:00 | behir

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett felmérése szerint az európaiak 71 százaléka vezetett be intézkedéseket otthonában az energiafogyasztás csökkentésére, 48 százalékuk aggódik, hogy ki tudja-e fizetni rezsiköltségeit, jelzáloghitelét, és a munkába járás költségeit.

A 2023-es fogyasztói körülmények eredménytáblája nevű felmérésben résztvevők 37 százaléka arról számolt be, hogy a megtakarításaihoz kellett nyúlnia és minden tizedik válaszadó jelzáloghitel-törlesztése emelkedett, különösen a változó kamatlábak miatt.

Bár a fogyasztók túlnyomó többsége szerint személyesen is többet kellene tennie a zöld átállásért, az éghajlatváltozás elleni küzdelemért, ennek ellenére 43 százalékukat a környezetvédelmi szempontok egyáltalán nem befolyásolják vásárlási döntéseiben. Ugyanakkor a válaszadók 81 százaléka tartotta fontosnak a környezetvédelmi tényezőket a gépkocsivásárlásnál.

A felmérésből kiderül az is, hogy a fogyasztók egyre nagyobb arányban kételkednek adott termékekkel kapcsolatos környezetvédelmi állításokban.

Ami az e-kereskedelmet illeti, az európai fogyasztók 94 százaléka fejezte ki aggodalmát a személyre szabott online hirdetésekkel kapcsolatban: 70 százalékuk a személyes adatok nem megfelelő felhasználásától és megosztásától, 66 százalékuk online adatgyűjtéstől és az ahhoz kapcsolódó profilalkotástól, 57 százalékuk pedig a sütik telepítésétől tart leginkább.

A fogyasztói körülmények eredménytáblája a nemzeti fogyasztói körülményeket követi nyomon az ismeretek és bizalom, a megfelelés és jogérvényesítés, valamint a panaszok és vitarendezés területén, eredményeit kétévente teszik közzé.

Az idei jelentéshez az adatokat 2022 októberében és novemberében végzett felmérésekből gyűjtötték össze.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

Sok műtrágya hiányzik a földekről

A tavaly év végi szinthez képest már csökkent a műtrágyák ára, de így is sokkal kevesebb lett a földekre kijuttatott hatóanyag mennyisége. A kalászos gabonáknál most a csapadékra nem lehet panasz, kérdés, hogy a hatóanyaghiány mennyire látszik majd meg a termésen.
10:18
FEL