Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!

2017. december 4. 15:06 | behir.hu

December 3-án, advent első vasárnapján 22. alkalommal hirdette meg Országos Adventi Pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet. Már az ünnepi sajtótájékoztatót indító gyertyagyújtás időpontja 13 óra 53 perc is a Segélyszervezet adományvonalára utalt. Ahogy a felhívás jelmondata az ’ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek!’ is hangsúlyozza: ez az ünnepi összefogás nem az ajándékozásról szól. Azért gyűjt a Segélyszervezet, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből. Idén is sokféleképpen lehet csatlakozni a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez - tájékoztatott közleményében az Ökumenikus Segélyszervezet.

 

Évente 1 millióan csatlakoznak az ország legnagyobb adventi adománygyűjtéséhez

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos központjában tartott sajtótájékoztatóját Kovács Koko István, jószolgálati nagykövet nyitotta meg. A rendezvény házigazdája köszöntőjében kiemelte, hogy a felhívás emblémája, a szeretet.éhség. tört mézeskalácsszív évente emberek százezrei számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával. Ez az egyre szélesedő ünnepi összefogás teszi lehetővé, hogy a Segélyszervezet akkor is hatékonyan tudja segíteni a nélkülözőket és bajba jutottakat, mikor karácsony fényei már távolinak tűnnek.

Az adventi adománygyűjtés hagyományainak része, hogy az ünnepi összefogás az első adventi gyertya közös meggyújtásával veszi kezdetét, melyet idén is Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, Lehel László elnök-igazgató és Kovács Koko István jószolgálati nagykövet gyújtott meg.

Az ünnepélyes pillanatokat Lévai Anikó beszéde követte, aki köszönetet mondott az önkénteseknek, az adományozóknak és a szervezet munkatársainak, majd kihangsúlyozta: az Ökumenikus Segélyszervezet nem kampányszerűen, hanem tudatosan felépítve, folyamatosan, egész évben támogatja azokat, akik hozzá fordulnak. Teszi ezt azon a több mint negyedévszázados tapasztalat és szakmai ismeretek birtokában, hogy mikor mivel tud a legtöbbet adni: ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek. Ezt jelenti a szervezet számára a felelősségteljes adománygyűjtés és segítségnyújtás.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója prezentációjában ismertette az előző évi adventi pénzadománygyűjtésből megvalósuló segélyakciókat, egész éves programokat és fejlesztéseket. Első között említette a szervezet Kapaszkodó programját, melynek köszönhetően évente 1500 nehéz sorsú gyermeket támogatnak, közösségi és egyéni fejlesztő foglalkozások szervezésével teremtve esélyt a gyerekek felzárkózására. Az előző évi gyűjtésből is megvalósult konkrét fejlesztések közül az elnök-igazgató kiemelte az új csepeli szociális és fejlesztő központ megnyitását, mely amellett, hogy rászoruló családoknak nyújt átmeneti otthont, helyet ad többek között az országos segélyközpont irodájának és logisztikai bázisként is működik. A tavalyi adománygyűjtésnek is köszönhetően költözhetett új helyre a segélyszervezet Kastélyosdombón található szenvedélybetegek nappali intézménye és szociális foglalkoztatója. Mindezek mellett a segélyszervezet 2017-ben új szociális és fejlesztő központot nyitott Egerben, egy kilenc személyes kisbuszt vásárolt a szendrői Biztos Kezdet Ház támogatottjainak szállítására, valamint meg tudta erősíteni országos logisztikai központjainak működését Budafokon és Dunavarsányban. Lehel László a szervezet egész éves tevékenysége kapcsán elmondta: az Ökumenikus Segélyszervezet évente családok tízezreinek nyújt kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy éppen tanszerek formájában, átmeneti otthonainkban családok százainak biztosít lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez. Legfőbb célkitűzés továbbra is az esélyteremtés, a valódi kitörési pontok a szegénységből. Ennek érdekében egy-egy családdal a Segélyszervezet munkatársai akár éveken át foglalkoznak, annak érdekében, hogy önállóan, külső segítség nélkül boldoguljanak.

Az elnök-igazgató végül leszögezte: az ünnepi segélyakciók és a kiemelt fejlesztések mellett a segélyszervezet valamennyi intézményének működéséhez és fejlesztéséhez évről évre jelentősebb támogatást biztosít az adventi gyűjtés. Ma már a szervezet működése szinte elképzelhetetlen enélkül a széleskörű ünnepi összefogás nélkül, és ezekért a célokért gyűjtenek idén adventben is.

Gáncs Kristóf kommunikáció igazgató elsőként arról szólt, hogy az idén új adománygyűjtő kisfilmmel jelentkezik a szervezet, mellyel az online felületek mellett több tévécsatornán is találkozhatnak a nézők adventben. Az adománygyűjtés módját és a lehetséges támogatási formákat ismertetve elmondta: a 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal lehet csatlakozni az összefogáshoz. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani és rendelkezik bankkártyával, az a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat. Természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámla számon is.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett arra, hogy bár az advent csak a mai napon veszi kezdetét, az előző évekhez hasonlóan a gyűjtés a Tesco áruházakban már november közepén elkezdődött, és máris közel 30 millió forint gyűlt össze a 250 forintos adománykuponokból. Már november 24-én megnyílt a segélyszervezet Adománypontja az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat helyszínén, ahol önkéntesek fogadják a pénzadományt a látogatóktól. A helyszínen lehetőség nyílik megismerkedni a Segélyszervezet munkájával, az adományboltban pedig a Segélyszervezet intézményeiben készített ajándéktárgyak vásárlásával lehet segíteni. A nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokban gyűjtik a pénzfelajánlásokat vagy csekken lehet adományozni. A budapesti Andrássy úton sétálók az Opera által szervezett Diótörő Fesztivál keretében árusított forralt bor és más finomságok árával támogathatják a kitűzött célokat, mely lehetőséggel idén az Erkel Színház előtt is élhetnek az adományozni kívánók.

A sajtótájékoztató résztvevői végül az adományvonal 1353-as számait megformáló installáció mellől élelmiszert, ruhát, tűzifát és gyermekjátékokat tartalmazó adománycsomagokat indítottak útnak egy rászoruló családnak, azt kifejezve ezzel, hogy a telefonhívásokból is valódi adomány, tényleges segítség lesz.

 

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL