Eszik-e vagy isszák a szauri pri-t? Válasz a cikkben!

2016. szeptember 24. 17:18 | Balázs Anett

Sült kolbász mustárral, habos sörök és sajtos sörkorcsolyák – mindezt sváb módra tálalva lehetett megízlelni a Szent István téren, ahol a Békés Megyei Németek Anyanyelvi és Kulturális Napját rendezték meg, sorrendben a 25. alkalommal.

A megyében található tíz német nemzetiségi önkormányzat mindegyike igyekezett előrukkolni valami jellegzetességgel. A kétegyháziak titkos recept alapján készült kolbászukat sütötték ki, majd kínálták mustárral, fehér kenyérrel, hiszen jól tudják, itt sokan szeretik az efféle csemegét.

Aki pedig nem tudta volna eddig, mi is az a szauri pri, azok számára végre kiderült, hogy ez egy sváb savanyú mártás, amelyet a főtéri sokadalomban meg is lehetett kóstolni, és melynek receptjét ki is függesztették a berényiek.

– Valamikor ez a disznótoroshoz hozzátartozott. Ha disznóvágás volt, akkor szauri prit mindig főztek az elődjeink. Hát mi már kevésbé – árulta el Kondé Vilmosné a mezőberényiek képviseletében.

A sörök mellé pedig ízletes, sajtos és kolbászos sörkorcsolyát kínáltak a vésztőiek.

Minden évben más-más település vállalja a megyei nap megrendezését, idén Békéscsaba volt a házigazda. Az önkormányzatok műsoraikban német nemzetiségi táncokkal és énekekkel idézték fel kulturális hagyományaikat.

– A rendezvény célja az, hogy közösségünk együtt legyen, együtt tudjunk ünnepelni, meg tudjuk egymásnak mutatni a gasztronómiai kincsünket, és hogy a hagyományőrző csoportjaink mennyit fejlődtek az előző év óta. Az anyanyelvünket próbáljuk ilyenkor őrizni, próbálunk németül beszélni, a műsorainkat németül előadni és végül is együtt lenni, együtt örülni és ünnepelni – fogalmazott Mittag Mónika, a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A mulatságban gazdag programkavalkád, egészen késő estig szórakoztatta a kilátogatókat. A következő évben Almáskamaráson rendezik meg németek napját. 

FEL