Esőben túráztak Fáspuszta öreg tölgyei alatt

2016. május 5. 04:34 | Mikóczy Erika

Nemrégiben a rossz idő ellenére is érkeztek résztvevők a Bélmegyer Fáspusztára meghirdetett túrára. A Körös-Maros Nemzeti Parknak ez a részterülete kiemelkedő zoológiai és tájképi értékekkel bír.

A nemzeti parktól a következő beszámolót kaptuk a túráról:

Igazgatóságunk hagyományteremtő szándékkal tavaly hirdette meg először az „Öreg tölgyek árnyékában” nevet viselő szakvezetéses túrát. Akkor nagyon sokan jöttek el, idén azonban az esős, zord idő miatt kevesebb volt a résztvevő. Kicsit változtattunk is az útirányon, de arra ügyeltünk, hogy a természeti értékek zömét meg tudjuk nézni.

Túránkat a Szolga-erdőben kezdtük, bebarangoltuk a tisztásokat. Sétánk során megfigyelhettük a kora tavaszi növényeket, a már elvirágzott odvas keltikéket és az éppen nyíló kónya sármákat. Az eső miatt sár is kialakult, így lehetőségünk nyílott nyomolvasásra. Őzek, dámszarvasok nyomait fedeztük fel, két helyen láttunk rókakotorékot, néhol pedig vaddisznó dagonyázások nyomait figyeltük meg.

A tisztásokon a sziki kocsord számos példányát fedeztük fel. Ez a növény azért különleges, mert a nagy szikibagolylepke tápnövénye. Találtunk nagyon ritkának számító sziki lóromot, ami a Bélmegyeri Fáspuszta jégkorszaki maradványnövénye.

Az erdőből a pusztára mentünk, ahol a 150-200 éves tölgyek között vezetett az utunk. Elsétáltunk az Ördög-árok kelet-magyarországi vonulatának legdélebbi szakasza mellett (ez a kultúrtörténeti nevezetességnek számító egykori Csörsz-árok). A borongós, esős időjárás ellenére nagyon sok nyíló, virágzó növényt láttunk: kutyatejek, ínfüvek tarkították a határt. A kirándulás végén kívülről megtekintettük a bélmegyeri Wenckheim-kastélyt.

 

További programok »

FEL