Esküvők régen és ma – múlt és jelen az Almásy-kastély báltermében

2021. december 24. 06:11 | behir.hu

A régmúlt és a mai korok ételeire, terítékeire és esküvői ruháira csodálkozhatnak rá az érdeklődők a két ünnep között, az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A bálteremben Esküvők régen és ma címmel tart ismeretterjesztő programot és bemutatót a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a V-art Rendezvényszervező Kft., amelyen a Bianca Esküvői Ruhaszalon is bemutat néhány ruhát.

A díjtalanul látogatható rendezvényen a múlt Schell József és Woracziczky Johanna 1938-ban tartott esküvőjén és lakodalmán keresztül jelenik meg, amely a történelmi Almásy-kastély utolsó ilyen eseménye volt (nem számítva tehát azokat az alkalmakat, amelyeknek a már felújított Stefánia-szárny adott helyszínt idén nyáron) – ezt a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nkft. közölte a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. Mint írják, a báró és a grófnő házasságkötése jelentős társadalmi esemény volt, az 1938. augusztus 23-án, a gyulai Nádi Boldogasszony Plébániatemplomban tartott egybekelésről mások mellett még a Magyar Távirati Iroda is beszámolt. Az esketést P. Somogyi Jenő tartományfőnök végezete báró Apor Vilmos apát-plébános segédletével. 

Az Esküvők régen és ma című programon az 1938-as esküvőről az Almásy-kastély történészei mesélnek, de korabeli fotók, a menüsor és egy, a 30-as évek stílusában megterített asztal is megidézi az egykori történéseket. A kiállításra kerülő ruhák között pedig akad egy, amely bár modern, szabásával, kinézetével tökéletesen idézi meg Schell Józsefék házasságkötése korának divatját.

 

A program a december 27-30. közötti négy napon, délután kettőtől 17 óráig várja az érdeklődőket. Forrás: Gyulai Almásy Kastély  és Látogatóközpont

 

Ami a mát illeti: a 2021-es és 2022-es trendek szerinti, legdivatosabb ruhákat és terítéseket látni majd. A szervezők kizárólag márka ruhákkal készültek: Demetrios és Rosa Clara termékek jelennek meg. Az asztalterítések között lesz téli, tavaszi, valamint egy „dark” stílusú – utóbbiról azt mondják a szakemberek, az lesz a következő év legmenőbb dekorációja.

Az Esküvők régen és ma című program december 27-30. (hétfő-csütörtök) között, 14-től 17 óráig tekinthető meg díjtalanul, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia-szárnyában.

További programok »

FEL