Eseménydús horgászszövetségi hétvége – „aranyhalászlé”, rabsicok, egyebek

2017. augusztus 21. 12:56 | Tószögi György

Igencsak  mozgalmasan és hovatovább izgalmasan telt a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének szombatja a mögöttünk hagyott hétvégén. A XIX. Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Verseny keretében a KHESZ aktívája nemcsak a bogrács mögött serénykedett: a rendezvény vendégeit horgászversennyel, célba dobó viadallal, illetve halőri motorcsónakoztatással is szórakoztatta. És nem mellékesen a rabsicokról sem feledkezett meg.

Augusztus 19-én szombaton ismét megrendezésre kerül Békés megye egyik legrangosabb, patinás hagyományokkal bíró halas gasztronómiai ünnepe, a XIX. Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Verseny, amely a Révzugi-holtág mellett lévő Endrődi Népligetben kerül lebonyolításra.

Az éneklő, táncoló, zenélő fellépők és a színpadon kívüli programelemek sokaságát ígérő rendezvényt – Toldi Balázs Gyomaendrőd Város polgármestere és Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédét követően – Kis Mikós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a kulturális- és gasztronómiai hagyományokat egyaránt ápoló térségi események rendkívül fontosak a közösségek életében. Különösen, ha olyan jeles évforduló köthető hozzájuk, mint ez esetben Gyomaendrőd 300 éves újratelepítésének jubileuma.

Kis Mikós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg a rendezvényt – Fotó: Tószögi György

A színpadon hagyományőrző csoportok nyújtottak színvonalas előadásokat – Fotó: Tószögi György

Fellépésre való készülődés a színfalak mögött – Fotó: Tószögi György

A város halas hagyományaihoz híven a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az egyik legaktívabb közreműködőként több közösségi programelemmel igyekezte színesíteni a rendezvénynap  eseménykínálatát.

Ennek megfelelően a reggeli órákban a Révzugi-holtág partján három korcsoportban gyerekek mérhették össze rátermettségüket halfogásban, akik közül a legjobbak értékes horgászfelszereléssel lettek jutalmazva.

Igen népszerűnek bizonyult a KHESZ által meghirdetett horgász célba dobó verseny (Casting) is. Gyerekek, nők és férfiak egyaránt próbára tették szerelékkivető ügyességüket a célkörök előtt, a dominancia azonban ezúttal a békési és a mezőberényi horgászurakat emelte a dobogó három fokára. A céldobás sikerére való tekintettel Dr. Hunya Miklós, a KHESZ elnöke az eredményhirdetéskor bejelentette, jövőre a horgászszövetség megyei viadallá kívánja bővíteni Casting versenyét.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetség ezúttal sem feledkezett meg a gyerekekről – Fotó: Tószögi György

A KHESZ Casting versenye jövőre megyei szintűre emelkedik – Fotó: Tószögi György

A halőri motorcsónakázás lehetősége sokakat vonzott – Fotó: Tószögi György

A Békés megyei horgászszövetség nem csak a rendezvényterületen igyekezett gondoskodni az élményekről. A népligettől egy-két perces sétára lévő Hármas-Körösön a szövetség halőrei gyorsjáratú motorcsónakokkal várták azokat, akik némi naturális „frizuraigazításra”, no meg a Körös későnyári szépségére vágytak.

Főzőverseny lévén természetesen a bográcsok mellett is képviseltette magát a Körös-vidék horgászait tömörítő szervezet. A KHESZ főzőkülönítményt ezúttal Nemes Attila ügyvezető és Székely Tibor horgászati referens párosa alkotta, kiegészülve Metzker Krisztina mezőtúri önkormányzati képviselővel, a sokoldalú lokálpatrióta rádiós-tévés civil szervezeti aktivistával.

Közös kooperációban és fesztelenül víg hangulatban készülő Tiszai–Körösi jellegű halászléjük megérdemelten vívta ki az aranyminősítést, a nap legtöbb elismerését azonban a Békési Horgász Egyesület mellett a Balatoni Halgazdálkodás csapata gyűjtötte be, akik többek között a gasztroélményért járó különdíjnak is örvendhettek.

A KHESZ halászlé közös kooperációban készült – Fotó: Tószögi György

A Békési Horgász Egyesület menüsora – Fotó: Tószögi György

A zsűri halétel-különlegességektől roskadozó asztala – Fotó: Tószögi György

A KHESZ Tiszai–Körösi jellegű halászléje aranyminősítést szerzett – Fotó: Tószögi György

A Balatoni Halgazdálkodás csapata szerepelt a legeredményesebben – Fotó: Tószögi György

A rendezvényen való többszintű szerepvállalás mellett a mindennapi szervezeti teendők sava-borsa is kijutott a horgászszövetség részére erre a szombatra. A KHESZ halászati őrei – a Szarvasi Rendőrkapitánysággal megtartott közös akció keretében – a Dögös–Kákafoki-csatornán a torkolattól körülbelül egy kilométerre egy már parton lévő meslenc halászhálóra, illetve a csatorna vizében egy zsákra bukkantak a reggeli órákban.

A tárgyak gyors fotózása és a helyszín elhagyása után a csatorna túlpartjáról több órás megfigyelés eredményeként tetten értek egy férfit, aki célirányosan közeledve a helyszínhez kiemelte a zsákot a vízből, amelyből – feltehetően a hálóval zsákmányolt – már elpusztult halakat szedett ki. Felszólításra az illető elmenekült, de a gyors rendőri akciónak köszönhetően egy órán belül – egy közeli régészeti ásatáson elbújva – megkerült. Állítása szerint csak találta a zsákot és a hálót, a részletek feltárása hatósági eljárás keretében folyik.

A Dögös–Kákafoki-főcsatorna partján talált meslencháló – Fotó: KHESZ

Az orvhalászat áldozatául esett halak – Fotó: KHESZ

A helyszín, háttérben a régészeti ásatással – Fotó: KHESZ
FEL