Esélyegyenlőség, óraszámcsökkenés és bérrendezés - Gyulán is értekeztek a pedagógusok

2016. február 5. 16:12 | Balázs Anett

A tankerületek 91 százalékában, 182 helyszínen már lezajlottak a konzultációk, melyeken közel 2000 iskola képviselői vettek részt. Csütörtökön délután a megye 4 városában, köztük Gyulán is folytak egyeztetések. Az oktatási tárca célja, hogy a fórumok során minél pontosabban és minél szélesebb körben begyűjtött észrevételeket, javaslatokat hasznosítsa a köznevelési kerekasztal munkájában, amelynek február 9-ére összehívott alakuló ülésén egy hétoldalú egyeztetésre kerül sor a köznevelés rendszeréről.

Csütörtök délután a fürdővárosba a gyulai járási tankerületből, összesen hét intézményből érkeztek pedagógusok, igazgatók arra a megbeszélésre, ahol elmondhatták a köznevelés rendszerére vonatkozó véleményüket, észrevételeiket.
– Feladatunk, hogy az elhangzott problémákat, kérdéseket, javaslatokat feljegyzésben rögzítsük és a munkaértekezletet követően, haladéktalanul, közvetlenül a minisztériumba küldjük meg – fogalmazott Teleki Szávai Krisztina a Gyulai Tankerület igazgatója a munkaértekezlet kezdetén.

Esélyegyenlőség, óraszámcsökkenés és bérrendezés – ezek voltak a legfontosabb felvetések a jelen vevő pedagógusok részéről.
– Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a megbeszélésen, nagyon sok érdekes felvetés hangzott el, amely segítő módon járul hozzá a pedagógusok problémáinak megoldásához. Óraszámcsökkentés, bérrendezés, és nagyon sok minden elhangzott még ezen kívül - mondta el   
Aradi Zsolt, pedagógus.

A pedagógusok abban bíznak, hogy a minisztérium enyhíti majd a gondjaikat. 
–Talán ha utalhatnék egy személyre, három évvel ezelőtt Hoffmann Rózsa asszonynak is elmondtam néhány dolgot, volt itt alkalmunk Gyulán találkozni, és megvalósul talán az, amit ők kimondtak akkor. Esélyegyenlőséget, az igazgatóknak több bizalmat, és minden gyereknek egyforma esélyt az életben – fogalmazott Pelle László, a Dr. Mester György Általános Iskola igazgatója.
A kormány kész arra, hogy folyamatosan tárgyaljon a pedagógusokkal, több ezer fórumot tartanak, ha kell – ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta csütörtökön, a Kormányinfón. Lázár János hangsúlyozta, a 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség.
– A régi bukott oktatási rendszernek nem látjuk a lehetőségét. Én azt gondolom, arról kell beszélnünk, hogy mi a jövő és nem a múlt visszaállításán kell gondolkodnunk. A restaurációs kísérlet, amelyre néhány szakszervezeti képviselő nosztalgiával gondol, ez elképzelhetetlen, csak az a tárgyalás értelme, ha jövőről és a diákokról beszélünk – mondta el Lázár János.
A miniszter hozzátette február 9-én tartják azt az ülést, ahol a kormány kész jó néhány kérdésben mérlegelni a felvetéseket. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vezetésével egy hétoldalú egyeztetésre kerül sor, a köznevelés rendszeréről. Az egyeztetési folyamat célja annak vizsgálata, hogyan lehet javítani a diákok teljesítményén, hogy olyan versenyképes tudást kapjanak, amellyel képesek boldogulni Magyarországon és képesek helytállni Európában.

FEL