Értékké vált az ivóvíz

2019. augusztus 15. 07:51 | behir

Az ivóvíz védelme, a műanyaghulladék megfékezése világszerte fontos törekvés. A Vízlelőhely kampány a műanyagmentességre és az ivóvíz védelemére hívja fel a figyelmet.

A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány munkatársai természetes vagy hulladéknak szánt alapanyagokból készítenek ékszereket, szőnyegeket és dísztárgyakat, most pedig a Vízlelőhely kampányhoz is csatlakoztak, amely a műanyagmentességre és az ivóvíz védelemére hívja fel a figyelmet.

Tamás Zoltán, a Lámpás ’92 Alapítvány tagja az M1 Kék bolygó című műsorában elmondta, csak újrahasznosított alapanyagokkal dolgoznak, és legtöbbször szűrt vizet fogyasztanak, hogy minél kevesebb PET-palackot használjanak. A városban járva nincs szükség másra, csak egy kulacsra és egy telefonra.

A Vízlelőhely kampányhoz ugyanis kapcsolódik egy térképes mobilapplikáció, amely azokat a budapesti vendéglátóhelyeket jelöli, amelyekben bárkinek ingyenesen megtöltik szűrt, tisztított vízzel a kulacsát.

A vízfogyasztás ugyanis – főleg nyáron – fontos téma – mondta Bernáth Melinda, a Vízlelőhely kampánymenedzsere. Hozzátette, az egyszer használatos műanyagok mennyiségét napjainkban muszáj minimalizálni, ezért született meg a kampány ötlete is, amely újfajta alternatív lehetőséget kínál az embereknek.

 

Jótékony célt is szolgál a kampány

 

A kampány ötletgazdáinak feltett szándéka, hogy még az idén legalább egymillió palackot töltsenek meg a budapestiek, hiszen minden egyes töltés után egy forintot a Lámpás ’92 Alapítvány fogyatékkal élő munkatársainak ajánlanak fel. Az alapítvány tagjai sem tétlenkednek, igyekeznek környezettudatosan élni, alkotni, és előrukkoltak egy kifejezetten a kampányhoz kapcsolódó, fenntartható ékszerkollekcióval.

Az újrahasznosítás és a tudatos hulladékcsökkentés az alapítvány számára kiemelt feladat – jelentette ki Csikiné Sári Adél, az alapítvány támogató szolgálatvezetője. Hozzátette, csak olyan nyersanyagokat használnak fel, amelyeket már nem lehet kereskedelmi forgalomban eladni.

 

Minden ékszer egyedi

 

Ebből készülnek az ékszerek is, minden darab egyedi. Az alapítvány tagjai ugyanis minden munkafolyamatot maguk végeznek. Kézi fűrésszel vágják ki a formákat, dekupázs technikát alkalmaznak, virágokat szárítanak, amelyekből aztán dekoráció lesz.

Napjainkban, amikor a klímaváltozás egyik legszembetűnőbb hozománya a vízhiány, a szárazság, kiemelten fontos felhívni a figyelmet a tudatos vízfogyasztásra.

A víztechnológiai cég nemcsak a mostani kampánnyal, de más tevékenysége során is gondot fordít az ivóvízvédelemre.

Bernáth Melinda arról is beszámolt, hogy Afrikában is elindítottak egy programot, hiszen ott komoly gond a vízellátás. A program keretében kutakat helyeztek ki, amelyek a technológia segítségével megfelelő minőségű vizet állítanak elő. Elmondta, a szolgáltatás nem ingyenes, mert a tapasztalatok azt mutatják, ha valami ingyenes, akkor arra nem vigyáznak eléggé. Így egy jelképes összeget kell bedobni, amelyet aztán a kutak fenntartására fordítanak.

Napjainkban sokat lehet hallani arról, hogy elfogytak a vízkészletek, így már egy olyan technológián is dolgoznak, amely a sós tengervízből állítana elő megfelelő minőségű vizet, de ez egyelőre drága – fűzte hozzá Bernáth.

 

Az ivóvíz értékké vált 

 

Az ivóvíz védelme, a műanyaghulladék megfékezése világszerte fontos törekvés, ma már a nagyobb rendezvényeken is komoly figyelmet szentelnek ennek. Legutóbb David Attenborough, a természetvédelem ikonikus alakja, a százezreket vonzó Glastonbury Fesztiválon mondott köszönetet a bulizóknak, mert műanyagmentesen szórakoztak, sehol sem árusítottak PET-palackos üdítőket, helyettük vízcsapok és újratölthető kulacsok várták őket.

Forrás: M1, hirado.hu

 

További programok »

FEL