„A szőlőszem kicsiny gyümölcs, Egy nyár kell hozzá mégis, hogy megérjék...” – szól Petőfi Sándor versének első két sora. A Békéscsaba határában álló szőlőültetvényen azonban már augusztus elején beérik a város kedvenc fajtája, az itt nemesített Csabagyöngye.
Békéscsaba környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka felidézte, az ültetvényt 2012-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a város díszpolgárának, Stark Adolfnak az emlékét és hagyatékát megőrizzék. Az ültetvény különösképpen Csabagyöngye szőlőfajtára, amelyet Békéscsabán nemesített ki a híres szőlész-borász szakember.
– Az északi féltekén a legkorábban érő szőlő fajtáról beszélünk, nemcsak egy szőlőfajta a sok közül, hanem egy kiemelkedő, sokak által ismert és kedvelt, rendkívül ízletes fajtáról van szó. Ez volt a fő indítéka annak, hogy az önkormányzat ezt a szőlőültetvényt létrehozta, amelyet ma Rajtár János üzemeltet – ismertette Opauszki Zoltán.

A szüret közeledtével a Csabagyöngye szőlőültetvény üzemeltetője a szokásokhoz híven idén is elsőként a város lakosságát engedi a tőkék közé a Szedd magad akció részeként.
– Ez az időszak éppen a Csabagyöngye és az Irsai Olivér szőlőfajták szüretével kezdődik, hiszen ezek a legkorábbiak. Ezen a hétvégén már az ültetvény várja az érdeklődőket ennek érdekében, hiszen e hét péntekjén, szombatján és vasárnapján egyaránt nyitva áll az érdeklődők és a szüretelők előtt az ültetvény, ahol a Csabagyöngyét és Irsai Olivér szőlőt, szilvát, nyári körtét és nyári almát szedhetnek az idelátogatók – sorolta Opauszki Zoltán.

A péntek délután kezdődő szüretre sokan érkeztek, hogy megrakodják kosaraikat. Dorkó Jánosné unokáival, Such Jázminnal és Uhrin Zoéval érkezett, hogy családi kikapcsolódásként gyűjtsön a csemegéből.
– Mi most jöttünk először a Szedd magad szüretre, de csak enni jöttünk a szőlőből, most nem készül belőle semmilyen finomság – árulta el a nagymama.
Such Jázmin hozzátette, nagyon szép a szőlőültetvény, de annál finomabbak a most beérett szőlőszemek. Uhrin Zoé pedig elárulta, ő azért megkóstolna egy finom szőlővel készült krémest.

A szabadszedéses szüret egész hétvégén tart, a további részletekről a Csabagyöngye ültetvény közösségi felületén vagy Opauszki Zoltán facebook oldalán tudhatnak meg az érdeklődők.