Eredményesen szerepeltek a sportversenyeken a megyei, fogyatékkal élő tanulók

2021. szeptember 20. 06:23 | behir

Több éremmel, elismeréssel tértek haza a csabai és a gyulai értelmi fogyatékossággal élő tanulók Szentesről. Sikeres volt a békési Toldi Kupa is.

VII. Speciális Olimpia Nyári Nemzeti Játékok

Augusztus végén Szentesen rendezte meg a Magyar Speciális Olimpia Szövetség a nyári nemzeti játékokat, melyen 55 egyesület, mintegy 800 versenyzője 16 sportágban mérhette össze tudását. Az értelmi fogyatékossággal élők és tanulásukban akadályozott sportolók seregszemléjén Békés megyéből három egyesület vett részt. Békéscsabát a Vandháti DSE, Gyulát a Harruckern SE, míg Magyarbánhegyest a Speciális SE képviselte.

A huszonhárom fős békéscsabai csapat öt sportágban szerepelt. A Fejes István edző vezette úszók 10 arany-, 6 ezüst-és 2 bronzéremmel zárták az egyéni számokat, míg a váltókban két második helyezésnek örülhettek. A díjakat két olimpiai bajnok Darnyi Tamás és Wladár Sándor adta át.

Atlétikában 1 arany-, 3 ezüst-és 2 bronzérem született, míg tollaslabdában egy-egy második és harmadik helyet értek el a versenyzők. A hagyományoknak megfelelően szerepeltek Borsi Vince és Mihályi István tanítványai, a nemzetközi szinten is sikeres asztaliteniszezők: 5 arany- és 1 ezüstérmet szereztek, míg a erőemelők 8 aranyérmet. Az utóbbiaknál Török Zoltán és Lehoczki János is bajnok lett. A pingpongos Vizsnyai Dávid ezúttal is kiemelkedett a mezőnyből, mind a négy versenyszámát megnyerve.

A gyulai bowlingosok a 2019-es világjátékokat is megjárt Nagy András vezetésével remekeltek. A Gerendeli Gábor által felkészített csapat öt első, négy második és öt harmadik hellyel gazdagodott. Ménesi Róbert irányításával a magyarbánhegyesi labdarúgók, nagy izgalmak után a harmadik helyen végeztek. Fontos megjegyezni, hogy a bajnokságok fontos állomásai voltak a 2023. évi berlini világjátékokra történő kvalifikációnak, amelyre több Békés megyei versenyző is esélyes.

 

II. Toldi kupa

Békésen, a Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumban rendezték meg a Toldi Kupa ügyességi csapatversenyt. A Fogyatékkal Élők Békés Megyei Sportszövetsége (FBS) immár hagyományos tanévnyitó versenyén a négy felső tagozatos lány illetve fiú alkotta csapatok különféle feladatokat hajtottak végre az ötletgazda Hegedűs Ferenc testnevelő irányításával. A remek hangulatú rendezvény jó alapot teremtett a diákok által már nagyon várt további versenyekre, bajnokságokra.

A II.Toldi Kupa érmesei:

1./Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézmény,Gyula (felkészítő:Király László Attila),

2./Dr.Illyés Sándor EGYMI, Békés

3./Esély Pedagógiai Központ, Békéscsaba

 

Borsi Vince elismerése

Budapesten a Magyar Sportok Házában vehette át Borsi Vince gyógypedagógus-testnevelő a Fogyatékosok Diáksportjáért Díj arany fokozatát, Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkártől, valamint Szabó Lászlótól a Fogyatékosok Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökétől. A békéscsabai Esély Pedagógiai Központ tanára, a Vandháti DSE edzője több évtizedes kimagasló munkája elismeréseként kapta a kitüntetést.

Galéria

 

További programok »

FEL