Erdős Norbert: Nagyon fontos az áfa-csökkentés

2016. május 7. 06:17 | Mikóczy Erika

Erdős Norbert európai parlamenti képviselő több fórumon felvetette, hogy csökkenteni kell a tej áfáját. Jó hír, hogy a magyar kormány a 2017-től öt százalékra mérsékelte nemcsak a tej, hanem tojás és a baromfihús áfáját is.

Az európai parlamenti képviselő úgy véli, a Magyarországot is sújtó tej- és sertéspiaci válságot elsősorban az Európai Unióban kell megoldani. A krízis ugyanis az EU-ra hátrányos világpiaci események együttes hatása. Erdős Norbert aláhúzta, hogy egyrészt a túltermelés miatti alacsony világpiaci árak, másrészt a tejkvóta tavaly áprilisi – a képviselő szerint túlságosan korai – kivezetése, harmadrészt az orosz mezőgazdasági embargó, negyedrészt az eddig jelentős mennyiséget felvevő kínai piac bezárkózása miatt szenvednek a tejtermelő gazdák. A sertés- és a zöldség-gyümölcs piacon is hasonló okok miatt alakult ki a probléma.

– Mi, magyarok láttuk előre, hogy a kvótaeltörlés milyen torzulásokhoz vezet majd az európai tejágazatban. Mégis hiába kértem, kértük a bizottságtól, hogy legalább a mostani ötéves uniós törvényhozási ciklus végéig, 2019-ig, halassza el a tejkvóta eltörlését: a bizottság és a tagországok többsége sem hallgatott ránk – mondta a néppárti képviselő.

A mezőgazdasági biztos igyekszik mindent megtenni s krízisből történő kilábalás érdekében. Első körben tavaly ősszel egy 420 millió eurós uniós tej-mentőcsomagot jelentett be, amelynek forrásait most osztják szét a tagállamok a tejtermelők között. A magyar kormány az élen jár e rendkívüli támogatás kifizetésében, a magyar gazdák a napokban kapják meg a nélkülözhetetlen segítséget. A bizottság egyéb eszközökkel – mint a 15 ezer euró/gazda/év mértékű támogatás a termelésük befagyasztását vállaló gazdáknak, az önkéntes termeléscsökkentés lehetősége vagy a sovány tejpor és vaj intervenciós mennyiségének a duplájára történő emelése – is segíteni kívánja a gazdák túlélését.

– A fenti eszközök azonban alkalmatlanok a termelői árak gyors megemelésére. Ezért folyamatosan kérem a bizottságot, hogy az uniós felvásárláshoz szükséges intervenciós árat emelje önköltségi szintre. Ez abban az esetben nem jelentene az EU számára problémát, ha az intervención eladó tejtermelők vállalnák, hogy egy további – az intervencióra felajánlott mennyiséggel megegyező – termék-mennyiséget vonnának ki a piacról úgy, hogy ezt a tejet, tejport, vajat, sajtot stb. EU-n belüli karitatív és segélyezési célokra adnák át – vélekedett Erdős Norbert.

További programok »

FEL