Erdős Norbert: Az EU-nak is részt kell vállalnia a magyar baromfitartók kártalanításából

Erdős Norbert: A hazai kár meghaladja a 21 millió eurót.

 

“A jelenlegi madárinfluenza-járvány az Európai Unió tagországainak a kétharmadában felütötte a fejét és ott hatalmas pusztítást okozott. Itt elsősorban egy uniós szintű problémáról van szó. Ezért az EU-nak is részt kell vállalnia a baromfitartók kártalanításából, így erre a célra az Unió költségvetéséből is félre kell tenni” – jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottsága ülését követően Brüsszelben.

A fideszes politikus hozzátette, tájékoztatta a parlamenti szakbizottság tagjait arról, hogy a madárinfluenza Magyarországon is súlyos károkat okozott. A hazai kár meghaladja a 21 millió eurót. Több mint 250 állattartó helyen 3,3 millió darab állatot altattak el, ennek a költsége 11 millió euróra tehető. Az Afrikába tartó vándormadarak vonulása miatt tavaly novembertől tomboló járvány egyébként sújtotta a nyugat-európai országok többségét, így Franciaországot, Hollandiát és Németországot, a skandináv és a balti államokat, Lengyelországot, Csehországot, Romániát, Bulgáriát, Horvátországot és Szlovéniát is.

Erdős Norbert kijelentette, hogy az éves uniós költségvetés harmadik, „Biztonság” című fejezetében van egy költségvetési sor, amelyből a tagállami, így a magyar állategészségügyi hatóságok is hívhatnak le összegeket a hatósági intézkedések, mint az állatok elaltatása és a fertőtlenítés finanszírozására. „Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint erre a célra 50 százalékos tagállami társfinanszírozással jelenleg 20 millió euró áll rendelkezésre. Az Európai Bizottság képviselőjétől azt kérdeztem, hogy az EU költségvetésében van-e tényleges forrás a baromfitartóknak az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet szerinti kártalanítására. Amennyiben van, mekkora összeget lehet igénybe venni?” – tette hozzá a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottság tagja.

„Másrészt, javasoltam, hogy a Közös Agrárpolitika 2020-21-es reformja, de akár a mostani félidei felülvizsgálat tárgyalásai során a baromfi- és a sertéságazattal bővítsük ki a termeléshez kötött támogatásokkal segíthető mezőgazdasági ágazatok körét” – emelte ki Erdős Norbert. Hozzátette, hogy e támogatások célja ugyanis egyes válságba kerülő mezőgazdasági ágazatok megmaradásának támogatással történő segítése vagy egyes válságba kerülő régiók gazdái megmaradásának támogatással történő biztosítása. „Az európai és a magyar sertés- és baromfitartás szintjének a megmaradásához tehát szükség lenne a termeléshez kötött támogatásra” – jelentette ki a fideszes politikus.

Erdős Norbert parlamenti szakbizottsági felszólalása itt tekinthető meg:

 

Megosztás:

Címke: , ,