Erdős Norbert: 2020 után is erős uniós agrárpolitikára van szükség

A Közös Agrárpolitika legfontosabb feladata továbbra is az élelmezés-biztonság biztosítása marad.

A Közös Agrárpolitika legfontosabb feladata továbbra is az élelmezés-biztonság biztosítása marad. Ezért a Közös Agrárpolitika (KAP) gerincét alkotó kis- és közepes méretű családi gazdaságok jogos elvárásai nem sérülhetnek sem a politikaalkotás, sem a szabadkereskedelmi megállapodások megkötése során. Örülök, hogy a Közös Agrárpolitika 2020 utáni jövőjével foglalkozó első parlamenti jelentés a fenti alapvetést fogalmazza meg és a részletkérdésekben is a gazdák érdekeinek megfelelő álláspontra helyezkedik – jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő.

A fideszes politikus hozzátette, hogy az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága amellett, hogy egyhangúan követeli a legelismertebb európai uniós politika megőrzését, a jövőben egy még erősebb és még több forrással ellátott KAP-ért kampányol.

– Ki kell kényszerítenünk a KAP uniós költségvetésének legalább a jelenlegi szinten történő megtartását – emelte ki Erdős Norbert. Emellett a vidékfejlesztésre kiemelt szerep hárul a vidéki munkahelyek megőrzése és újak teremtése terén, ezért a vidékfejlesztést fokozatosan erősíteni kell úgy, hogy közben nem gyengül a közvetlen támogatások rendszere.

A fideszes politikus kijelentette, hogy a termeléshez kötött támogatások hatékony eszköznek bizonyulnak egyes sérülékeny mezőgazdasági ágazatok – állattartás, takarmány-termelés – megmaradásának biztosítására és hátrányos helyzetű területeken a mezőgazdasági tevékenység leépülésének a megállítására. Ezért megfelelő uniós forrást szükséges e támogatásokra fordítani a jövőben.

Erdős Norbert kiemelte, a magyar gazdák és a magyar polgárok sikere, hogy a módosító javaslataiban szereplő kéréseket kifejezetten támogatta a parlamenti bizottság.

– A parlament újra kiállt a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek helyzetének a javítására vonatkozó javaslatom mellett, amely értelmében vissza kellene állítani az újonnan alakult szervezetek beruházásaira vonatkozó uniós támogatást. A termelői szerveződés jelenleg messze elmarad az elvárt szinttől. A fenti javaslat sokat segíthet az említett cél elérésében – tette hozzá. A másik javaslat az élelmiszer- és takarmány-biztonságra szolgáló – az uniós büdzsé harmadik fejezetében helyet foglaló – költségvetés megemeléséről szól.

A „Miként járulhat hozzá a KAP a munkahelyteremtéshez vidéki környezetben?” című jelentés végszavazására az Európai Parlament október végi plenáris ülésén kerül majd sor.

Megosztás:

Címke: , ,