Érdekes növények a Fehértó Napján

2017. szeptember 14. 12:37 | Szabó Rita

Szeptember 16-án, szombaton a kardoskúti Fehér-tó medrének növényzetével is megismerkedhetnek, ha ellátogatnak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett XVIII. Fehértó Napjára, és besétálnak a tómeder partjára.

A Fehér-tó egy időszakosan kiszáradó szikes tó. Ősz elejére általában kiszárad, az ilyenkor látható, vakítóan fehér színű medréről kapta a nevét.

Nézzük, hogy milyen növények is fordulnak elő a tómeder kiszáradt állapotában ilyenkor, ősz elején.

Fotó:Sallainé Kapocsi Judit

Magyar sóballa (Suaeda pannonica): pannon bennszülött faj, mely a Kárpát-medencében él, főként hazánkban, de a környező országokban is előfordul. Elterjedési területe nagyobbrészt átfed az erősen lúgos kémhatású pannon szikes tavakkal. A libatopfélék családjába tartozó egyéves növény, keskeny 1-2,5 mm széles 1-4 cm hosszú, tompa csúcsú levelekkel. A húsos, szukkulens levelek a szélsőségesen sós termőhelyen a növény párologását csökkentik, a víz raktározását segítik elő.

Fotó:Sallainé Kapocsi Judit

A levelek fiatal korukban világos zöldek, később őszre vörösesbarna, majd elszáradt állapotában pedig feketés színűre változnak. A kiszáradt Fehér-tó mederben tömeges ilyenkor és a toronyból megfigyelhetjük nagy kiterjedésűfoltjait.

Fotó:Sallainé Kapocsi Judit

Hegyes bajuszpázsit (Crypsis aculeata): A pázsitfűfélék családjának a tagja. A hegyes bajuszpázsit a nevét a bajuszszerű virágzatáról kapta, a tómederben ilyenkor már elsárgult, talajon elfekvő hajtásait figyelhetjük meg. A Földközi-tenger medencéjétől a Belső-Ázsiai szikes termőhelyekig húzódik elterjedési területe. Hazánkban a szikes vízállások, szikes tavak kiszáradt medrében jelenik meg, többnyire a magyar sóballával együtt.

Fotó:Sallainé Kapocsi Judit

A tómeder szélén a bárányparéj (Camphorosma annua)

Fotó: Sallainé Kapocsi Judit

és a védett sziki ballagófű (Salsola soda) is megjelenik kisebb területeket borítva.

Fotó:Sallainé Kapocsi Judit

A tómeder keleti medencéjében a sziki nádas fordul elő legnagyobb területen, melyben a nádas alatt a sziki őszirózsa (Aster tripolium subsp. hungaricum ) lilás virágzatát is most figyelhetjük meg.

Fotó:Sallainé Kapocsi Judit

A tómeder többi részén a sziki mézpázsit (Puccinelia limosa) és a sziki zsióka (Bolboschoenus maritimus) alkot többé-kevésbé állandó kis foltokat.

További programok »

Itthon

Közös kerékpározással hívták fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre

Az Autómentes Nap délutánján több, mint száz kerékpáros hívta fel a figyelmet a biztonságos és környezetbarát közlekedési formára. Békéscsaba önkormányzata a Fenntartható Térségért Alapítvánnyal együttműködve azzal a céllal szervezett motorokkal biztosított felvonulást, hogy népszerűsítse a kerékpározást.
2019. szeptember 22. 19:05
FEL