Épül, szépül a Szarvasi Vízi Színház

A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként immár hatodik esztendeje szolgálja a város és a térség turisztikai gazdagságát.

A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként immár hatodik esztendeje szolgálja a város és a térség turisztikai gazdagságát. A remekbe szabott épületegyüttes, a csodálatos természeti környezetbe belesimuló amfiteátrum az évek során a szarvasiak kedvelt nyári látogatóhelyévé, találkozási pontjává vált, miközben az ország egész területéről, s külföldről is százával és ezrével járnak csodájára. E páratlan értékű színház fenntartása, folyamatos szépítése-építése komoly felelőssége a fenntartóknak, a Magyar Teátrumi Társaság a Szarvasi polgármesteri hivatallal és a Cervinus Teátrummal harmonikus együttműködésben kisebb és magasabb volumenű beruházások végrehajtásával óvja, védi e különleges esztétikai élményt nyújtó helyszínt. Idén június 17-től augusztus 30-ig minden este történik valami. A részletes program a viziszinhaz.hu oldalon található.

Az önkormányzat finanszírozásával a nézők kényelme céljából tavaly új ülőhelyeket kapott a teátrum, s a kerítések is megújultak a Cervinus Teátrum jóvoltából. A színpadot üzemeltető Magyar Teátrumi Társaság az elmúlt időszakban végzett munkálatokat követően ebben az évben nagyobb beruházásokat is megvalósít: kicserélik a színpad faszerkezetét és elkészül a színpad mobil, többfunkciós fedése is, amely az előadások még színvonalasabb műszaki kiszolgálását teszi lehetővé. Számos produkciót már eddig is fedett színpadon láthatott a közönség, ezért is döntöttek úgy, hogy a bérlés helyett saját, a színház műszaki fejlődéséhez leginkább illeszkedő struktúrát alakítanak ki. A megújulás során kiemelt figyelmet kapott, hogy a vasszerkezet felépülése ne csorbítsa a színház nyújtotta egyedülálló látványvilágot, ugyanakkor lehetővé tegye a fény- és világítástechnika zavartalan működését, sőt eddig olyan produkciók megvalósítását is, amelyekre eddig nem volt lehetőség.

Idén a főbejárat felett beüzemelnek egy LED-technológiával működő elektronikus megjelenítő eszközt. Ezzel a berendezéssel – a kor kihívásainak megfelelően – a színház külső megjelenését nagyban modernizálni tudják. Így megnyerő látvány mellett nyílik lehetőség a programok dinamikus prezentálására, egyben az aktuális információk gyors megjelenítésére.

Szoborpár a bejáratnál

A műszaki kiszolgálás mellett jelentős figyelmet fordítanak a színház esztétikai fejlesztésére is: az önkormányzatnak köszönhetően a 2016-os esztendőben új látványelemmel gazdagodott a színházi játszóhely. Párkányi Raab Péter szobrászművész bravúros formakezeléssel komponált, nagy technikai tudással kivitelezett szoborpárosa – reneszánsz öltözetű női és férfialak – kerül a bejárat két oldalára, mintegy invitálva a mindenkori közönséget a nézőtérre való belépésre. A kompozíció finom részleteit az alapanyagul szolgáló bronz színezése és patinája emeli ki, teszi emlékezetes látvánnyá. Különlegességük is emeli azt a csodálatos látványt, ami a nézőket fogadja, amikor a teátrum kapujához érnek. Úgy hisszük, a turisták szívesen készítenek majd fotót a két alakról, és arról sem fognak megfeledkezni, hogy magukat is melléje varázsolják a pár egyikének-másikának.

Megosztás:

Címke: