Emléktúra a doni hősök tiszteletére

2021. július 20. 12:54 | behir.hu

1943 januárjában, a II. világháborúban a 2. magyar hadsereget Voronyezs térségében, a Don-kanyarban tragikus csapás érte. Soha a magyar történelemben ekkora emberveszteség nem érte ütközetben a magyarokat.

Rájuk emlékezik minden évben a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Szervezete, egy gyalogtúra, az ún. Doni Emléktúra megszervezésével és végrehajtásával. A koronavírus járvány nem tette lehetővé azt, hogy a hagyományos időpontban, januárban emlékezzenek a hősökre.

Antal László hagyományőrző alezredes és a MATASZ többi tagja úgy döntöttek, hogy nyáron tartják meg az emléktúrát. Sajnos a háború, a pusztulás nem időjárásfüggő: a 2. magyar hadsereg 1942 közepétől 1943 közepéig harcolt, így egész évben aktuális a rájuk való megemlékezés. Az utóbbi években a Viczián Zoltán vezette Pünkösdi Zarándoklat Egyesület is csatlakozott,  akikkel közösen járják be az Orosháza környéki emlékműveket, ahol koszorúzással hajtanak fejet a hősök előtt. Nyolc emlékhelyet látogattak és koszorúztak meg.

Mint már annyiszor, most is a kardoskúti Móra Ferenc Művelődési Ház elől indult a menet. A gondos házigazdák úti pogácsával és hideg ásványvízzel kedveskedtek a menet résztvevőinek, amire szükség is volt a rendkívüli meleg miatt.

Először az evangélikus templomnál lévő emlékművet koszorúzták meg, ahol Antal László mondott rövid beszédet. A MATASZ részéről a menet során Nagy Zoltán ezredes, megyei elnök, Antal László alezredes orosházi elnök, Mohácsi Pál őrnagy, megyei titkár és Haba József koszorúzott.

Jjelen volt, és a túra első szakaszán is részt vett Kardoskút polgármestere, Varga Pál, aki út következő állomásán, a katolikus temetőben található emlékműnél beszédet mondott, illetve Pusztaközpontnál, egy visszaemlékezést is idézett egy katonalevélből. Ezen a helyszínen szintén koszorúzásra került sor az első világháborús emlékműnél. Itt Simon János katonanótával kedveskedett a résztvevőknek.

Ezután a túra folytatódott, az ebédet követően a a résztvevők az orosházi Alvégi temetőben emlékeztek meg. A Doni Emléktúra a Szentetornyán található I. világháborús emlékműnél ért végett. Itt, az evangélikus egyház központjában a megvendégelés után Laczki János evangélikus parókus lelkész köszöntötte a résztvevőket, majd az emléklapok és a kitűzők átadására került sor. 

Forrás: Gregor László

További programok »

FEL