Emelik a családi pótlékot?

2016. szeptember 14. 10:32 | Fekete Kata

A magyar kormány figyelemmel kíséri a Lengyelországban bevezetett „500 plus” családtámogatási programot, amelynek keretében gyermekenként havi 500 zlotys (körülbelül 35 500 forintos) kvázi családi pótlékot kapnak a családok. Magyarországon nyolc éve nem emelték a családi pótlékot amelynek alapösszege jelenleg 12 200 forint - írja az Origo.

A  Napi.hu szerint meglepő kijelentés tett Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára múlt héten a lengyelországi Krynicában tartott gazdasági fórumon. Az eseményen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a V4-ek miniszterelnöki találkozóján vett részt a Lengyelországban. Novák Katalin amúgy is a kormány egyik leggyakrabban szereplő tagja, akinek feladata a kormány családpolitikájának propagálása, így - nem meglepő módon - Lengyelországban is ebben a témában nyilatkozott.

Az MTI tudósítása szerint " a lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plus programot. Ennek keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 500 ezer forint) támogatást fizetnek gyerekenként." Novák kijelentése - ha csak nem szimpla gesztus-, újbóli paradigmaváltás jelentene az Orbán-kormány családpolitikájában.

Utoljára 2008 januárjában emelte az akkori kormány a családi pótlékot, azt követően, hogy a távozó Bajnai-kormány, a megszorítások miatt még a 2010-es választási évben sem emelte az ellátás összegét. A 2010-ben hatalomra kerülő Orbán-kormány a családtámogatásban paradigmaváltást hajtott végre, az univerzálisan járó családi pótlék összegét jegelte, míg jelentősen növelte a családi adókedvezmények mértékét. Így viszont a családi pótlék reálértéke az elmúlt közel kilenc évben 25 százalékkal csökkent - erre hívta fel a figyelmet a 2017-es költségvetés tervezetéhez készített anyagában Gyerekesély Közhasznú Egyesület és amelyet a "Civilek a költségvetésről" program keretében publikált a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest. A családi pótlék szegénységcsökkentő funkciója, bár értékvesztése miatt 2009 óta nagymértékben csökkent, még mindig jelentős. Az ellátásra fordított összes kiadás harmada (35 százalék) a legalsó jövedelmi ötödhöz, negyede (23 százalék) a második ötödhöz került 2014-ben.

A civil egyesület már idén tavasszal a 2017-es költségvetés készült javaslatában a családi pótlék jelentős 25 százalékos emelését javasolta, ami 75-80 milliárd forintos többletkiadást jelentett volna 2017-re. Így ekkora összegből el lehetne volna tüntetni az elmúlt évek lemaradását. Az összeg jelentős, ám az azóta elfogadott 2017-es költségvetésben a parlament ezen összeg többszörösét szavazta meg más, kevésbé fontos célokra.

Megtripláznák a pótlékot, ha komolyan vennénk a javaslatot

A családi pótlék összege Magyarországon a gyerekek számától függ: alapesetben egy gyerek után 12 200 forinttal, egy szülő esetében 1500 forinttal magasabb havonta. A kétgyerekesek gyerekenként már 13 300 forintot kapnak, a három vagy több gyerek esetében gyerekenként havi 16 ezer forintot fizet az állam a kétszülős családoknak. A családi pótlék a gyermek 18 éves koráig, vagy középfokú tanulmányainak befejezéséig jár.

Ezzel szemben a lengyel 500 plus program új eleme az ottani családpolitikának; a jelenlegi kormányzó Jog és Igazságosság pártja (PiS) már 2015 őszén, a választási kampányban főleg az 500 plus programmal kampányolt - emellett az áfa és egyéb adók csökkentését is ígérte-, ám számos elemző szerint programjuknak ez volt az pontja, amivel ilyen nagy fölényben nyerték meg a parlamenti választásokat. Azóta már a tervezetet be is jelentették, de kérdés marad, hogy a büdzsé mennyire szenvedi ennek kárát és honnan teremtik elő a finanszírozását.

A kormányprogram alapja, hogy segítse a családokat a gyermeknevelésben -a kifizetett összegnek elsősorban a gyermek nevelésére kiadott költségek egy részét kell fedeznie, másrészt feltételezik, hogy a gyerekek számát a családokban ez növelni fogja. Lengyelországban jelenleg egy nőre átlagosan 1,3 gyermekszületés jut - összehasonlításként: 1984-ben 2,6 (pedig Európa második legszigorúbb abortusz törvénye hatályos a lengyeleknél). A segély minden gyermek után jár 18. életévének betöltéséig. Lengyel állampolgárok és a Lengyel Köztársaság területén állandó lakhelyű külföldiek vehetik igénybe. Kérhetik a szülők, de egy szülő, vagy a hivatalos gyám is.

FEL