Eltűnt a fecskék fele: mit tehetünk értük tavasszal?

2020. február 19. 06:37 | behir

Minden fecske legalább egy kiló repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is aggasztó a fecskék állományainak megfeleződése. Mi is tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.

Újra közeleg a tavasz, költöző madaraink is hamarosan visszaérkeznek hazánkba. Az első gólyák már elfoglalták fészkeiket, de hamarosan a többi is megérkezik hosszú útjáról, ugyanúgy, ahogy fecskéink is hazatérnek majd.

Az elmúlt közel két évtizedben sajnos nagyon nagy mértékben lecsökkent a hazai fecskeállomány, pedig a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik.

A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát, olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Már tudjuk, hogy minden fecske legalább egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is aggasztó a fecskék állományainak megfeleződése.

 

Miért csökken a fecskeállomány?
  • Ok lehet az élőhelyek átalakítása, fészkelőhelyek megszűnése,
  • a táplálék csökkenése,
  • a klímaváltozás, ami a fecskéket nem csak a költési időszakban, de az őszi és tavaszi vonuláskor, valamint az afrikai telelőhelyeken is tömegesen pusztítja (szokatlan és kedvezőtlen időjárás, szárazság okozta táplálékhiány)
  • és a kedvezőtlen társadalmi változások: a fecskefészkek tömeges leverése (gyakran állami és önkormányzati intézményekről), a madarak elüldözése és akár megölése.
 
Mit tehetünk mi?

A napjainkra teljes egészében városiasodott sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak és az önkormányzatoknak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe és egyben felelőssége van. Szerencsére több módon is felléphetünk a fecskékért:

  • Igyekeznünk kell megvédeni a fészkeket, az állománycsökkenés alapját a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelme jelenti. Már csak azért is, mert a műfecskefészkek kihelyezése ott a leghatékonyabb, ahol ezeket az eszközöket legalább egy már lakott, természetes fészek mellé lehet telepíteni.
  • Helyezhetünk ki műfészkeket a már meglévő fészkek védelme mellett, ezekkel a költés hatékonyan segíthető.
  • A telepesen költő, jellemzően lakó- és középületlakó molnárfecskék esetében a mesterségesen kialakított telepek is jó szolgálatot tehetnek.
  • Törekedhetünk arra, hogy épületeken végzett munkák esetében odafigyeljünk a fecskefészkekre és azok védelmére.
  • Fecskés környéken lehet létesíteni sárgyűjtőhelyet a madarak számára, ami főképp a nagyon aszfaltos területeken igen jó szolgálatot tehet.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Itthon

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület is segít a hátrányos helyzetű gyermekeknek

Ismét szárnyakat bontanak a Karácsonyi Angyalok, hiszen Bonnyai Sándor hatodik éve gyűjt adományokat a nehéz sorsú gyermekek számára. A „Karácsonyi angyalok” elnevezésű akció – a járvány miatt – idén a Békés megyében élő rászorulókat segíti elsősorban, de a szervező bízik abban, hogy a kárpátaljai nehéz sorsú gyermekeknek is tud juttatni az adományokból. A karácsony előtti akcióhoz idén is csatlakozott a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület.
2020. december 4. 18:35
FEL