Eltitkolt árbevétel a gépalkatrészek útvesztőjében

2023. február 8. 06:27 | behir.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzés alapján folytatott ellenőrzést egy szerszámgépek és alkatrészek értékesítésével foglalkozó egyéni vállalkozónál. A vállalkozó évek óta minimális jövedelmet vallott be, pedig bevallásaiban jelentős összegű árbevétel szerepelt.

Az adózó egyéni vállalkozása mellett egy azonos tevékenységet folytató kft. ügyvezetője is volt. A kft. és az egyéni vállalkozó azonos üzlethelyiségekben értékesítette a termékeit, úgy, hogy a két vállalkozás árukészlete nem különült el.

A NAV az üzlethelyiségekben található számítógépekről lementette a készletnyilvántartási adatokat és megállapította, hogy az árukészlet mozgása sem a kiállított számlákkal, sem az online pénztárgép szerinti bevételekkel nem volt összhangban. Gyanús volt az is, hogy a vállalkozó átadott könyvelési iratai szerint veszteségesen értékesített, azaz olcsóbban adta el a terméket, mint amennyiért beszerezte. Ez nyilvánvalóan nem lehetett célja egy vállalkozásnak.

Végül beigazolódott, hogy a bevallásokban nem a valós árbevételét tüntette fel, így becsléssel állapították meg az eltitkolt árbevétel összegét. Ez csaknem 14 millió forint adófizetési kötelezettséget eredményezett.

Az adózó – részletfizetéssel – a teljes, elmaradt összeget befizette.

Forrás: NAV

FEL