Eltiltották, mégis vezetett, őrizetbe vették

2021. október 5. 10:33 | behir

Balesetet okozott egy férfi Mezőberényben, autójával nekiment egy másik kocsinak. Nem vezethetett volna, mert korábban elvették a jogosítványát. A rendőrök őrizetbe vették.

Korábban elvették a jogosítványát, mégis vezetett egy gyomaendrődi férfi. Balesetet is okozott, 2021. október 4-én 16 óra 30 perc körül Mezőberényben kocsijával nekiment egy másik autónak. Az ütközésben senki nem sérült meg, a már korábban is többször szabálytalanul közlekedő férfit a rendőrök előállították és őrizetbe vették.
 
 
Bűncselekmény, ha valaki vezet az eltiltás ideje alatt
 

Sorra érkeztek a közelmúltban is az olyan hírek, amelyek arról szóltak, hogy a vezetéstől való eltiltás ellenére járműbe ülők okoztak súlyos baleseteket. Mindebből kitűnik, hogy sokan félvállról veszik a vezetéstől való eltiltást, amit ki lehet érdemelni többféle szabálytalansággal – ittas vezetés, előéleti pontok halmozása, súlyos szabályszegéssel, baleset okozás. A vezetéstől való eltiltás soha nem véletlen műve, ez is a szabálysértő magatartás egyik retorziós eszköze. Valamint a hatóság a többi közlekedőre veszélyt jelentő sofőröket így tartja távol a forgalomtól, illetve „kényszeríti” rá, hogy a jogosítványa visszaszerzésének az érdekében utánképzésen vegyen részt – közlekedési bűncselekmény miatt bevont vezetői engedély visszaszerzéséhez szükséges az utánképzésen való részvétel. Ugyancsak utánképzésen kell részt venni, ha a vezetői engedélyt közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra vonták vissza, illetve ha a járművezető elérte a meghatározott számú előéleti pontot és az alapján történt a járművezetői engedély visszavonása.

A hatóság tapasztalatai szerint gyakorivá vált tehát a gépjárművezetéstől való eltiltás figyelmen kívül hagyása az eltiltottak részéről. Így szükséges volt egy lépés, amely segít abban, hogy az eltiltottak komolyan vegyék a tilalmat. Ezért május 14-től a „járművezetés eltiltás hatálya alatt” már bűncselekménynek minősül, ennek megfelelően a korábbinál súlyosabb a büntetőjogi elbírálása – mindeddig szabálysértésnek számított.  A szigorításról az egyes rendészeti igazgatási törvények módosításáról szóló 2021. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Törvény) 61. §-a rendelkezik.

Eszerint 2021. május 14-ei hatállyal a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 239/B. §-ába új törvényi tényállásként beiktatta a járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűncselekményt. Ezzel egyidejűleg a Törvény 55. §-a szintén 2021. május 14-ei hatállyal a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések körébe vonta az engedély nélküli vezetés szabálysértést – a járművezetés az eltiltás hatálya alatt törvényi tényállás korábbi szabálysértési alakzata helyébe – a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) 176. §-aként.

Az új bűncselekmény tényállásszerűségének feltétele:

–    a járművezetővel szemben hatályos járművezetéstől eltiltás fennállása,

–    a bűncselekmény szándékos bűnösségének kizárólagosságára tekintettel a járművezető tudatának át kell fognia, hogy a járművezetéstől el van tiltva (vagyis az elkövetést megelőzően a járművezetéstől eltiltásról szóló jogerős döntésről jogszerűen kellett, hogy értesüljön),

–    a járművezetéstől eltiltás meghatározott járműkategóriára, illetve járműfajtára is vonatkozhat (érvényesülési kör), ekkor kizárólag az ennek megfelelő jármű vezetése esetén valósul meg a bűncselekmény.

Közúti ellenőrzés során a vezetői engedély nyilvántartás adatai alapján lehet megállapítani, hogy az ellenőrzött járművezető el van-e tiltva a járművezetéstől. Akit a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó jármű vezetésén értek tetten, azzal szemben indokolt a büntető feljelentés megtétele és a nyomozás megindítása.

Abban az esetben, ha az eltiltás hatálya alatt járművet vezető és a vezetett jármű üzembentartójának személye eltér, úgy indokolt a járművet vezetésre átadó személy kilétének megállapítása és felelősségének tisztázása. Ugyanis, ha a járművet vezetésre átadó személy tudott a tetten ért sofőr vezetői engedélyének a bevonásáról, akkor ő is felelősségre vonható.

Amennyiben a járművezető nem áll járművezetéstől eltiltás hatálya alatt, de az engedélyhez kötött jármű vezetéséhez nem rendelkezik járművezetésre jogosító okmánnyal, akkor engedély nélküli vezetés szabálysértés miatt felelősségre vonható, ami a változás szerint elzárással is büntethető, illetve helyszíni bírság, vagy szabálysértési eljárás során pénzbírság is kiszabható.

Forrás: police.hu

További programok »

Itthon

Több mint 4,6 millió forint értékű fejlesztés a békési tűzoltóknál

Békésen a szoros együttműködésben szolgáló Békési Önkormányzati Tűzoltóság, valamint a Hencz Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület tevékeny és igencsak eredményes évet tudhat maga mögött. A békési tűzoltóknál több mint 4,6 millió forintos fejlesztés történt, az eszközök megérkeztek a rendeltetési helyükre.
13:20
FEL