Első alkalommal lesz Viharsarki Vasútmodell Kiállítás a Csabagyöngyében

2023. május 3. 14:44 | Papp Ádám Sándor

Május 12-e és 14-e között első alkalommal hívja életre a Viharsarki Vasútmodell Kiállítást a Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület a Csabagyöngye Kulturális Központban. A péntektől vasárnapig tartó eseményre az ország több részéről érkeznek gyűjtők, akik egyedi modelljeiket mutatják be az érdeklődők számára.

Mohácsiné Szeverényi Ágnes, a KKVE elnöke elsőként arról beszélt a szerdai tájékoztatón, hogy a Kandó Kálmán klub tagjai másfél évvel ezelőtt javasolták az egyesület alapítását, amely 2022 nyarán meg is történt 16 alapítóval. Mára 23 tagot tudhatnak köreikben, akik nagyrészt magángyűjtők.

Mint mondta: az egyesület első eseményére készülnek május 12-e és 14-e között, amely nem csupán helyi, hanem országos szinten is egyedülálló lesz, és külföldről is érkeznek a programra. Az elnök részletezte, hogy kerti vasúttal készülnek a legkisebbek számára a kulturális intézmény előtt, továbbá legóból összeállított vasutat is meg lehet tekinteni az épületen belül. A családok figyelmébe ajánlotta a Viessmann Bütyköldét, ahol makettek építésére lesz lehetőség.

Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy első alkalommal ad helyszínt intézményük vasútmodell kiállításnak, amely esemény minden korosztály érdeklődését felkelti. Hozzátette, hogy a program előtti nap teljes egészében az előkészületről és az építésről szól majd.

– 300 négyzetméteren, összesen 82 méter modulból 6 vasútállomással épül meg H0-s (1:87) méretarányú rendszer a Csabagyöngye Kulturális Központban – erről már Tatár Gergő, az egyesület elnökségi tagja, magángyűjtő vasútmodellező beszélt.

Részletezte: a mozdonyok digitális üzemmódban üzemelnek, és külső vezérlővel lehet irányítani őket. Tatár Gergő azt is elmondta, hogy nem csupán a látványra gondoltak, ugyanis a modellek használat közben hangot adnak ki, világítanak, sőt lesznek olyan darabok, melyek füstöt is kibocsájtanak.

Oszlács Norbert, az egyesület elnökségi tagja, magángyűjtő vasútmodellező végül arra tért ki, hogy a rendszer kiépítésében szegedi és debreceni gyűjtők is közreműködnek. Hozzátette: az eseményen egyedi gyűjtői darabok is fellelhetőek lesznek, sőt Szalóczy Pál hangja is hallható lesz a rendezvényen, akit a pályaudvarokon lévő hangosbemondóból ismerhet a nagyérdemű. 

Galéria

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL