Külföldi útjukról tartottak élménybeszámolót a Trefort tanulói

2022. május 13. 12:41 | Szabó Judit

Az Erasmus-programnak köszönhetően tizennyolc Trefortos diák utazhatott el egy négy hetes gyakorlati útra Portugáliába és Máltára. A három csapatból kettő már visszatért, ők tartottak élménybeszámolót diáktársaiknak csütörtök délután a Békéscsabai Szakképzési Centrum főépületében.

Az iskolának már a koronavírus járvány előtt is komolyan kiterjedt kapcsolatrendszere volt. Volt olyan időszak is, amikor több, mint száz tanuló és tanár is részt vett Európai Uniós tanulmányi úton. Szabó József harmadéves erősáramú elektrotechnikus tanuló a Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. A diák elmondta, hogy hatan voltak egy csoportban Máltán.

– Ez az egy hónap számomra teljesen pozitív élmény volt. Egy villanyszerelő cégnél voltunk kint, ahol 8-16 óráig dolgoztunk. Ott egy kicsit beletanultunk az erősáram szerelésbe. Köszönöm a cégnek és az iskolának a lehetőséget – összegezte Szabó József. Hozzátette, hogy ez az út segít majd neki az élet további területein is, hiszen meg kellett tanulnia angolul tájékozódni és elszakadva a családtól, önállóan cselekedni.

Varga Csanád Sándor tizenegyedik osztályos szoftverfejlesztő tanuló egy másik hat fős csoport tagja volt, akik Portugáliában teljesítették a négy hetes gyakorlatot. A diák elmondta, hogy leginkább a célország történelmét tekintette át az indulás előtt. Az ő feladatuk egy weboldal készítése volt Java Script és PHP programozási nyelvvel, ahonnan utazásokat lehet szervezni.

– Amire nem készítettek fel az az, hogy milyen meleg volt. A hétköznapokon dolgoztunk, hétvégén pedig programokat szervezett nekünk a Campus ahol laktunk vagy épp mi szerveztünk magunknak. Jelenleg tervben van, hogy külföldön tanuljak, úgyhogy ez egy nagyon jó tapasztalatot jelentett nekem – fogalmazott a fiatal.

A diákok az út előtt egy pszichológiai és egy idegennyelvi felkészítésen esnek át. Az iskola igazgatója fontosnak, tartja, hogy minden tanulónak lehetősége legyen kijutni egy-egy országba. Azoknak a tanulóknak, akik szeretnének valamelyik Európai Uniós országba kijutni, egy pályázat biztosít lehetőséget.

– Számunkra nagyon lényeges az a dolog, hogy minden tanulónak adjunk lehetőséget erre. Azoknak is, akiknek a nyelvi ismerete egy kicsit gyenge. Őket tudjuk küldeni magyar nyelvterületre, mint például Erdély vagy felvidék – mondta el Kiss Mihály intézményvezető. Hozzátette, hogy ezt a négy hét távollétet beszámítják külső gyakorlatnak, és a diákok ugyanúgy megkapják az ösztöndíjat. Az intézmény is minden évben fogad külföldi tanulókat, a jelenleg itt lévők a Linemarban teljesítenek szakmai gyakorlatot.

Galéria

További programok »

Itthon

FEL