Ellenkormányzás, vagy óvatos vezetés? Ez a titka annak, hogy ne balesetezzünk a csúszós utakon

2016. január 7. 17:56 | Varga Diána

Jeges út, több centiméter hó, ónos eső: csak néhány azon természeti jelenségek közül, amelyek nehezíthetik a téli közlekedést. Ilyenkor a szakemberek fokozott óvatosságra intik a közlekedőket, ám nem árt tisztában lennünk azzal, mit kell tennünk olyankor, ha például vezetés közben megcsúszik az autó. 

Ismét havazott Békéscsabán, ami miatt újra síkossá váltak az utak. Hiába figyelmeztetnek a szakemberek arra, hogy közlekedjünk óvatosan, ilyenkor sok a koccanásos baleset az utakon. Arra voltunk kíváncsiak, tudják-e a békéscsabaiak, mit kell tenni akkor, ha megcsúszik az autó, és elvesztjük a kontrollt a gépjármű felett? Az egyik általunk megkérdezett sofőr szerint a kormánnyal kell óvatosan korrigálnunk a megcsúszott autót, fékezni szerinte semmiképpen nem szabad, mert attól még rosszabbá válhat a helyzet. Egy másik autós is ezt javasolja, de azt mondja, igyekszik óvatosan vezetni azért, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe. 

Nem csak négy keréken fontos az, hogy biztonságosan meg tudjunk állni, a kétkerekű járműveknél ugyanilyen fontos a körültekintés. Egy kerékpáros azt tanácsolja olvasóinknak: olyan biciklit kell választani, amiről leér a lábunk, hogy korrigálni lehessen. Mint mondta, több évtizede kerékpározik, volt már olyan, hogy megcsúszott, de ezzel a módszerrel mindig sikerült elkerülnie azt, hogy elessen.

A szakemberek szerint Horváth László gépjárművezető szakoktató, a Járművezető-Szakoktatók  és Képzőszervek Országos Egyesületének megyei elnöke azt mondka: a csúszós úton nem árt, ha tisztában vagyunk saját és járművünk képességeivel.

– Ilyenkor nagyon fontos az, hogy kisebb tempóval közlekedjünk, sokkal nagyobb követési távolsággal, akár a megszokott duplájával. Ez persze attól is függ, hogy mennyire van megfagyva és milyen vastag a hó, vagy netán eljegesedett-e az út. Ma reggel például egy jelentős mennyiségű, több, mint egy centiméter vastag, kásás hó esett, ami sokkal jobban csúszik, mint ahogy azt egy átlagos autós gondolja - mondta a szakember. A gépjárművezető szakoktató szerint egyébként célszerű induláskor otthonunk közelében olyan helyen fékpróbát tartani, ahol sem magunknak, sem másnak nem okozunk kárt. A síkos úton ugyanis jóval hosszabb a fékút, így kipróbálhatjuk, mennyi idő alatt tudunk biztonságosan megállni. 

Arról sem árt megfeledkeznünk, hogy habár az ABS és a téli gumik sokat segítenek abban, hogy ne történjen baleset, mégsem védenek a balesetektől. A tanácsok között szerepel még, hogy ha tehetjük, induljunk útnak a tervezettnél hamarabb, de ilyenkor a legfontosabb az, hogy a körülöttünk lévőkre, főleg a mögöttünk haladókra is figyeljünk oda, ne csak az előttünk közlekedőkre.

FEL