Elkezdődött az M-FlexiLog Kft. 3 milliárdos beruházása Békéscsabán

2016. július 1. 11:28 | Balázs Anett

A pénteki alapkőletétellel elkezdődött az osztrák tulajdonosi háttérrel rendelkező nyomdaipari-csomagolóanyag-ipari M-FlexiLog Kft. 3,3 milliárd forintos beruházása Békéscsabán.

Johannes Michael Wareka, a Marzek Csoport egyik tulajdonosa elmondta: a beruházás során egy 3500 négyzetméteres raktárépület és egy 4500 négyzetméteres gyártóbázis épül meg, amivel 120 új munkahely jön létre Békéscsabán - írta az MTI. A gyáregység létrehozásához a kormány 922 millió forintos egyedi kormánydöntésen alapuló készpénztámogatást nyújt, mint azt  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön bejelentette. A beruházásra a cég 778 millió forint  saját erőt különített el,  1,6 milliárdot pedig az  MNB hitelprogramjából merít.     Johannes Wareka felidézte: a döntésben, hogy az új gyártócsarnokot és raktárat Magyarországon hozzák létre, a kormány által felajánlott vissza nem térítendő támogatás "nyomós érv" volt - mondta.

Kása István Zoltán, az M-FlexiLog Kft ügyvezető igazgatója elmondta, az üzem építése év végére befejeződik, és jövő év elején megérkeznek az új gépek.

Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő az alapkőletétel és időkapszula-elhelyezése előtt elmondta: Budapest után Békéscsabán van a legtöbb nyomdászati és tipográfiai vállalkozás. Emlékeztetett: a cégcsoport részt vesz a nyomdaipari duális képzési programban, a modern városok program segítségével a magyar nyomdaipar szakképzési központját hozzák létre  Békéscsabán. 

A beruházás két részből áll. A vállalat egy 25 ezer négyzetméteres, az önkormányzattól 2015 decemberében megvásárolt ingatlanon felépít egy 3500  négyzetméteres, 14 méter magas raktárat. Ennek költsége várhatóan 600 millió forint lesz. Emellett létrejön egy 4500 négyzetméteres gyártási kapacitás. Az üzemépület várhatóan 800 millió forintba kerül, a termelőgépeket további 1,2 milliárdért szerzik be.

FEL