Elkezdődött a téli időszámítás Békéscsaba útjainak tisztán tartásában

2019. november 22. 14:12 | Szilágyi Viktória

Bár az időjárás jelenleg nem indokolja, de a Tappe Kft. a naptár szerint megkezdte a téli időszámítást az útüzemeltetési feladatokkal kapcsolatban. Az időjárást nehéz kiszámítani, de felkészülni szükséges a várható havazásokra.

A Tappe Kft. alapvetően hulladékgazdálkodással, hulladékszállítással és gyűjtéssel foglalkozik. Ezen belül több részleg üzemel a cégnél, a köztisztasági egység foglalja magába a téli útüzemeltetési feladatok ellátását. A téli útüzemeltetési időszak november 15-én kezdődött el. Ettől az időponttól kezdve a társaság téli hóügyeletet tart fenn harminc dolgozó segítségével.

– Munkatársaink adott időjárási körülmények között síkosságmentesítést, illetve hóeltakarítást végeznek. A főszabály szerint az ügyelet március 15-ig tart, indokolt esetben két héttel meghosszabbítható – tájékoztatott Csóti János, a köztisztasági részleg vezetője.

A cég az utak karbantartását alapvetően öt nagy géppel végzi, amelyek tolólappal és sószóróval vannak felszerelve. A kerékpárutak karbantartását hat darab 20 lóerős keskeny nyomtávú kistrakotorral végzik, amelyek szintén tolólappal és sószóróval rendelkeznek. Ezekhez csatlakoznak a szállításhoz és a rakodáshoz szükséges gépjárművek. 

A céghez tartozó utak takarítása több, mint hatszázezer négyzetméteren zajlik, a kerékpárutak karbantartása közel százezer négyzetméteren, míg a kézi munkákatokat tizennyolcezer négyzetméteren végzik.  A részlegvezető fontosnak tartotta megjegyezni: a tisztítandó felületeket kontraktus szabályozza, tehát a takarítás nem terjed ki minden utcára. 

A Tappe Kft.-nál 2000 óta alkalmazásban álló Komlósi Gábor szerint az utóbbi években nem volt jellemző a szélsőséges időjárás télen.

– Inkább az szokott gondot okozni, amikor folyamatos a havazás. Ilyenkor folyamatosan tisztítjuk, sózzuk az utakat. Ez a munka kicsit megerőltető, de úgy érzem, hogy mindig elvégezzük azt, ami ránk van bízva – részletezte a gépkezelő.

A szakemberek munkáját nehezíti, ha a gépjárműtulajdonosok nem megfelelően állnak be az autójukkal az utakon. A lakosságtól ezért azt kérik, hogy legyenek tekinitettel arra, hogy a gépkezelőknek nagy járművekkel kell haladniuk és dolgozniuk a közutakon, lehetőleg hagyjanak helyet számukra a munka megfelelő ütemben való elvégzésének érdekében.

A gépkezelő hozzátette: szélsőséges esetben az ónoseső nehezíti még munkájukat, hiszen azzal addig nem tudnak mit kezdeni, amíg a csapadék meg nem szűnik. A só alulról nem, csak föntről tudja olvasztani az ónosesőt.

 

Galéria

 

További programok »

FEL