Eljött az adóbevallás ideje

2016. február 23. 08:03 | Fekete Kata

Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek a 1553-as  nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával csütörtökig kell eleget tenniük személyijövedelemadó-bevallási és fizetési kötelezettségüknek.

 

Az egyéni vállalkozó 2015. évi tevékenységéről a bevallási csomag 1553-13-as lapjainak kitöltésével számolhat el. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak az őt  terhelő egészségügyi szolgáltatási járulékot és a nyugdíjjárulékot is a 1553-as bevallásban kell 

feltüntetni. Azokra az egyéni vállalkozókra, akik 2015-ben megszüntették a tevékenységüket vagy az év egy részében (de még december 31-én is) bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a  február 25-i határidő vonatkozik. Nekik ugyanis május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, viszont mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak az egyéni vállalkozóknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt más adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk. 

A február 25-i bevallási és befizetési határidő az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kata szerint adózókra is vonatkozik (utóbbiaknak a 40 százalékos mértékű adót kell ezen határidőig megfizetni). Az éves elszámolást az eva-alanyoknak a 1543-as, a kata hatálya alá tartozóknak pedig a 15KATA megnevezésű nyomtatványon kell benyújtaniuk. 

A bevallást főszabály szerint elektronikusan kell eljuttatni a NAV-hoz, azonban a kiegészítő  tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, a munkáltatónak, kifizetőnek nem minősülő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély papíron is beadhatja szja-bevallását. A kisadózó egyéni vállalkozó is benyújthatja papír alapon a 15KATA nyomtatványt. 

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót. A többi  adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.

Forrás: NAV

FEL