Elindultak vándorútjukra a fecskék

2019. október 3. 16:08 | Behir.hu

A vándormadarak elindultak vándorútjukra, afrikai telelőhelyükre.

A népi megfigyelések szerint a fecskék általában szeptember 8. környékén kelnek útra, ezért ezt a napot a népnyelv Fecskehajtó kisasszony napjának is nevezi. Ez idén sem volt másképp, többségük szeptember 8-ig elhagyta a Dél-Alföldet. A fecskék látványos gyülekezése már jóval korábban, augusztus közepén, végén megkezdődött. A Körös-Maros Nemzeti Parkban három fecskefaj honos: füsti, molnár- és partifecske – írja honlapján az igazgatóság.
 
A gyülekezés idején vegyes csapatok alakulnak ki, melyekben mindhárom fecskefaj megtalálható. Az idősebb példányok hamarabb kelnek útra és gyorsabban haladnak, a fiatalok viszont később indulnak, s egy-egy víz menti nádasban akár egy-két hétig is állomásozhatnak.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén fészkelő fecskék már szeptember első harmadában elhagyták a Dél-Alföldet, de a tőlünk északabbra költő, vonuló példányok csapatai még szeptember végén, október elején is felbukkanhatnak a térségben. A telet a fecskék Afrika déli részén töltik, s április első felében térnek vissza hozzánk. Vonulásuk az időjárás függvényében hosszabb ideig is elhúzódhat. Tavasszal mindig ugyanahhoz a fészekhez térnek vissza, melyben a korábbi években is felnevelték fiókáikat.
 
 
Forrás: kmnp.hu

További programok »

Itthon

Két baleset történt Gyula közelében július 8-án

Szerda délelőtt, Gyula Szanazug részén a Kettős-Körös partjáról egy személygépkocsi a folyóba csúszott. Délután Gyulán, a 44-es főút elkerülő szakaszán, az Újkígyósi elágazás irányába egy platós kisteherautó személygépkocsival ütközött.
17:48
FEL