Elindult a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Vörös szőnyegen vonultak be Fővárosi Nagycirkuszba a világ legjobb artistái, akik ezen a héten a zsűri és a közönség előtt tesznek tanúbizonyságot szakértelmükről.

Az érkező artistákat egy külön műsorral köszöntötték a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnáziumának növendékei, majd délután megnyitották a 250 év cirkusz – 250 méter cirkuszművészeti kiállítást. A tárlat ugyanennyi tablón emlékezik meg Európa cirkusztörténetéről, az 1768-as első lépésektől egészen 2018-ig. A kiállítást Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitotta meg.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

– A cirkusz nemcsak a szórakoztatáson, a szórakoztató iparon belül értelmezhető, hanem nagyon fontos társadalmi funkciója is van. A cirkuszi előadások egyben üzennek valamit a közönségnek: a befogadást, a toleranciát, egymás elfogadását és a teljesítmény értékelését – nyilatkozta Navracsics Tibor.

Később bemutatták a Czeisler „Tihany” Ferenc életéről készült filmet, amelyet Vojtkó Ferenc rendezett. Az 52 perces dokumentumfilm egy olyan emberről szól, akinek köszönhetően a magyar cirkuszművészet szerte a világon minőségnek számít. A filmbemutatót Halász János, az NKA Felügyelőbizottságának elnöke nyitotta meg.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

Az esti órákban az Egyenes labirintus című kortárs cirkuszi előadást tekinthették meg az érdeklődők a MACIVA Művésztelepen, Hegymegi Máté rendezésében. Az előadáshoz Yonderboi Egyenes labirintus című zenei válogatása szolgált alapult. A műben Pilinszky János, Weöres Sándor, Szép Ernő, Karinthy Frigyes, Ady Endre és Shakespeare költeményei szólalnak meg, melyek emlékeket, asszociációkat hívnak elő egy idősödő bohócból. Az ő szemszögén keresztül kísérjük végig egy párkapcsolat stációit, a felfedezés vágyától a fojtogató hiányig. Az előadás előtt köszöntőt mondott Hammerstein Judit történész, a Balassi Intézet főigazgatója.

 

A programok még csak most kezdődnek

 

Kedden este, 19 órától a Fővárosi Nagycirkuszban az A-műsorral indul a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja. Az eseményt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitja meg. A rendezvény előtt artistaképzős növendékek lépnek fel.

Szerdán 19 órakor és csütörtökön 15, illetve 19 órakor a B műsort láthatják az érdeklődők, pénteken 15 órakor a fiatal tehetségeket felvonultató Newcomer Show-t, 22 órakor pedig egy éjszakába nyúló modern, összművészeti cirkuszi show-műsort, a Lyrical Circus Late-Night Show-t tekinthetik meg. Az A műsor szombaton 11 és 15 órakor is látható a Fővárosi Nagycirkuszban, a díjátadó gálaműsor pedig vasárnap 19 órakor lesz.

 

Megosztás:

Címke: ,