A világ legjobb artistái a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon - galériával

2018. január 10. 14:40 | Varga Diána

Az A műsorral kezdődött a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja kedden este a Fővárosi Nagycirkuszban.

A műsor nyitóképeként a Hortobágyi Károly-díjas és Monte Carlo-i Arany Bohóc-díjas artista, Richter Flórián és fia, Kevin mutatták be lovasakrobata számukat, amellyel Philip Astley, a modern cirkusz atyja előtt tisztelegtek, majd a Hortobágyi Károly-díjas Rippel fivérek léptek fel „handstand a levegőben” számukkal. A fesztiválon fellépő nemzetek zászlóit a Baross Imre Artistaképző növendékei vonultatták fel.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

–  A XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyben a modern cirkuszművészet 250. születésnapi ünnepségsorozatának megnyitóünnepsége is – ezekkel a szavakkal üdvözölte a fesztivál versenyszámai előtt a közönséget Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója. – Most Budapestre figyel a cirkuszvilág! Hét napig 20 ország 165 művésze több mint 30 cirkuszigazgató és manager ünnepel velünk – tette hozzá.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

– A XIX. század végén, amikor lefektettük a magyar cirkuszművészet alapjait,  előszeretettel hoztunk létre újításokat és őriztünk meg régi hagyományokat – mondta nyitóbeszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. – Éppen ezért most először szavaz a zsűri laptopon keresztül, ugyanakkor ez az első olyan év, amikor azt ünnepelhetjük, hogy az UNESCO elfogadta a magyar cirkuszművészetet a világörökség részeként. Ezt a kőcirkuszt úgy szeretnénk megújítani egy új helyen, otthonban, ahol ott lesz az artistaképző iskola és minden, ami a modern és a hagyományos cirkuszművészethez szükséges – fogalmazott.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője ünnepi beszédében már a modernkori cirkuszművészet kerek évfordulójára hívta fel a figyelmet.

– 250. születésnapot ünneplünk Budapesten. Ez egy csodálatos dolog, a mi fővárosunknak, Budapestnek is, Magyarország cirkuszi tradícióinak az elismerése – mondta Balog Zoltán. – Tíz olyan művészeti ág van Magyarországon a Művészeti Akadémia rangsorában, amelyet külön is elismerünk és Nemzet Művésze díjat adunk, ezek egyike a cirkuszművészet – fűzte hozzá a tárcavezető.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

A beszédet követően Balog Zoltán Pro Cultura Hungarica díjat adományozott Endrész László artistaművész, cirkuszigazgatónak a cirkuszművészet terén kifejtett hosszú évtizedes munkássága, a magyar cirkuszművészet és artistaművészet népszerűsítése, hagyományainak megőrzése, valamint a fiatal artistatehetségek támogatásának elismeréseként.

– A sok munkának és a kitartásnak megjött a gyümölcse. Tizenhat éves korom óta járom a világot, mint artista, most pedig már 26 éve vagyok a Blackpool Tower Circusnak az igazgatója a családommal. Azt, hogy mit jelent nekem ez a díj, a szókincsem ki sem tudja fejezni – köszönte meg a díjat könnyekig hatódva Endrész László.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

A fesztivál házigazdái Ungár Anikó bűvész, előadóművész és Maka Gyuszi, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja volt.

Ezután kezdetét vette a cirkuszfesztivál A műsora, amelyen fellépett a kubai Las Bellas Chicas csoport kínai rúdszámukkal, a mexikói Duo Cardio perzs számukkal, az orosz Without Socks bohóctrió, az argentin Agustín Viglione buborékszámával, a kubai Duo Solys handstand számukkal, a mongol Nomuna csoport hand voltige számukkal, a cseh Duo Supka zsonglőrszámukkal, a magyar Fehér Ádám és Kassai Benjámin kínai rúdszámukkal, a lengyel bűvész Rafał Walusz, az üzbég Hametov Family gurtniszámukkal, valamint a kínai Chinese National Acrobatic Troupe diabolo számukkal.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

A műsor alatt bemutatkoztak a zsűri tagjait is: Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil kreatív igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Circus Roncalli igazgatója; Peter Dubinsky, a Firebird Productions tulajdonosa; Endrész László, az angliai Blackpool Tower Circus igazgatója és producere; Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Fabio Montico, az olasz Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazgatója; Sun Lili, a Kínai Nemzeti Cirkusz kreatív igazgatója, és a Beijing Akrobataiskola igazgatója; valamint Lyudmila Shevchenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

A zsűri elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke, a kanadai International Circus Festival of Vaudreuil-Dorion tanácsadója.
2018. január 10-én, 19 órakor a B műsort mutatjuk be a Fővárosi Nagycirkuszban, miközben ugyanebben az időpontban a Nemzeti Színházban a Gobbi Hilda Színpadon az odesszai Maski Theatre tart előadást Maski Cubed címmel.

További programok »

Kultúra

A nap sztorija – 25 éves a Jóbarátok

1994-ben, vagyis pontosan 25 éve került adásba a Jóbarátok első epizódja, a sorozat pedig tíz év alatt túllépte a popkultúra kereteit és beleivódott mindennapjainkba. Fénykorában 30 millióan nézték. A szituációs komédia műfajában a szériát azóta sem tudta überelni más sorozat, sem számokban, sem kulturális hatásában.
13:24
FEL