Elindult a területalapú támogatások igénylése

A kérvényeket május 17-ig lehet benyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász hálózatán keresztül.

Elindult a területalapú támogatások igényélése. A kérvényeket május 17-ig lehet benyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász hálózatán keresztül. A jogszerű földhasználók, a kamarai tagok, a termelők akár hektáronként 70 ezer forintot is kaphatnak.

Bármennyire jó a vetőmag minősége, a talaj és kedvező az időjárás, az árak sokszor mégsem úgy alakulnak, ahogy a gazdák tervezik. Ezért jelent nagy segítséget a terület alapú támogatás.

– Volt olyan, amikor 6000 forint volt a kukorica mázsánkénti ára, illetve az idén is volt arra példa, hogy 3600 forint volt a kukorica ára. Ekkora különbségeknél, amire például a terményünk minősége sincs hatással nagy szükség van a területalapú támogatásra. Így még azért a legrosszab esetben is valamilyen szinten ki lehet jönni egy kiszámíthatatlan évben, úgy hogy ne menjen a piac a gazdálkodás rovására- nyilatkozta Bozsár Tamás őstermelő.

Az egységes kérelmek 80 százalékát tavaly a kamara falugazdász hálózatán keresztül adták be a mezőgazdasági termelők. 2015-ben Békés megyében 15. 300 kérelmet nyújtottak be, ami országosan is kiemelkedő.

Békés megye jelentős agrár-termelői körrel bír. Ezt a számok is alátámasztják: területi bontásban 43 7000 hektárra igényeltek és kaptak támogatást a földhasználók.

– Alaphelyzetben elérheti a 70 ezer forintot is hektáronként. Tehát ez egy igen jelentős segítség, könnyítés a be finanszírozás vonatkozásában. Hát természetesen itt a földhasználat, a birtoklás az amely végső soron korlátokat is szab- mondta Dr. Kulcsár László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke. 

Jelenleg egy termelőnek 300 hektár földje lehet maximum. A támogatási összeg is ennyi föld után igényelhető. Hagyományos növénykultúrák esetén, zöldítési programmal pedig plusz forrás is járhat.

A kérvényeket a területalapú támogatásokra május 17-ig lehet benyújtani, előre egyeztetett időpontban várják a termelőket a falugazdász irodákban. 

Megosztás: