Elhunyt Szilágyi Menyhért Csorvás volt polgármestere

2016. július 29. 11:00 | Mikóczy Erika

Csorvás neki köszönheti, hogy városi rangra emelték. Szil

Szilágyi Menyhért, Csorvás város nyugalmazott polgármestere életének 81. évében, július 28-án elhunyt.

 
Szilágyi Menyhért 1936. március 23-án született Hunyán. Általános iskolaiai tanulmányait szülőfalujában, majd köziskolai tanulmányait az Esztergomi Ferences Gimnáziumban végezte. Ezt követően előbb a szegedi Tanárképző Főiskolán matematika-fizika szakos általános iskolai tanári, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemenmate matika-fizika szakos középiskolai tanári diplomát szerzett.
 
Első munkahelyén, a csorvási Általános Iskolában 1959. augusztus 1-jétől tanárként dolgozott, majd 1960. március 15-étől a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Békés Megyei Szervezetének természettudományi szaktitkára. 1961. szeptember 1-jén visszatért tanárként első munkahelyére, a csorvási Általános Iskola és Gimnáziumba, amelynek1963-től igazgató-helyettese lett. Aktívan bekapcsolódott Csorvás község kulturális és politikai életébe. 1968-től tanácstagként, illetve tanácselnök-helyettesként tevékenykedett, majd megyei tanácstagnak is megválasztották.
 
A közigazgatással véglegesen 1975. október 27-én jegyezte el magát, amikor megválasztották Csorvás Nagyközségi Tanács tanácselnökének. Munkáját az önkormányzati rendszer létrejöttét követően, 1990. október 1-jétől Csorvás polgármestereként folytatta. A 2014. évi helyhatósági választáson – életkorára tekintettel – a polgármesteri tisztségért már nem indult, de a kisváros társadalmi megbízatású alpolgármestereként kamatoztatta tapasztalatait a közösség javára. Munkatársai, barátai és ismerősei közigazgatási ikonként tekintenek rá, Magyarországon ő volt a második a településüket egyfolytában irányító településvezetők sorában.
 
Fontosabb társadalmi megbízatásai is a közigazgatáshoz kötötték. Volt a megyei önkormányzat tagja, térségi tanácsnoka, és bizottsági elnöki pozíciót is betöltött. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének alapító tagja, megbízott elnöke is volt.
 
Szilágyi Menyhértet a kihívásoknak való megfelelés embereként ismertét, a település fejlődése érdekében a lakosságot összefogásra buzdította, a kivitelezésben pedig az élre állt. Munkáját több alkalommal kitüntetéssel jutalmuzták, megkapta a Magyar Köztársaság Csillagrendjét is.
 
Csorvás Város Önkormányzata volt polgármesterét saját halottjának tekinti, és hamvait egy később közzétett időpontban helyezi végső nyughelyére.
FEL